Kuzhina

Pse insektet po miratohen si ushqim?

Shkruar nga Anabel

9 Korrik 2024

Pse insektet po miratohen si ushqim?

Agjencia shtetërore e ushqimit në Singapor (SFA) ka miratuar 16 lloje insektesh si të ngrënshme për shitje dhe konsum.

Insektet e miratuara nga SFA përfshijnë karkalecat, krimbat e miellit dhe disa lloje brumbujsh.

Ashtu si në shumë vende të tjera të botës, ngrënia e insekteve në Singapor mbetet një risi, por nuk përjashtohet mundësia që këtë shembull të ndjekin edhe shumë shtete të tjera. Pse?

Studiuesit kanë regjistruar më shumë se 2,100 lloje të ngrënshme insektesh – shumë prej të cilave përmbajnë vitamina dhe minerale të rëndësishme dhe shërbejnë si një burim i proteinave.

"Insektet janë një burim i neglizhuar proteinash dhe një mënyrë për të luftuar ndryshimet klimatike,” sipas një raporti të vitit 2022 nga Forumi Ekonomik Botëror. “Konsumimi i proteinave shtazore është burimi i gazit serrë dhe ndryshimeve klimatike. (Konsumimi) i insekteve mund të kompensojë ndryshimin e klimës në shumë mënyra," thanë studiuesit.