Bota

Vendet më të mira në Europë për gratë: Si renditet Shqipëria

Shkruar nga Anabel

26 Tetor 2023

Vendet më të mira në Europë për gratë: Si renditet

Indeksi i Grave, Paqes dhe Sigurisë 2023 u prezantua të martën dhe renditi vendet në mbarë botën për sa i përket statusit të grave.

Instituti i Kërkimeve të Paqes në Oslo (PRIO), i cili ishte bashkëautor i studimit, zbuloi se shumë nga vendet më të mira në botë për të qenë grua janë në Europë, megjithëse ka ndryshime të konsiderueshme në të gjithë rajonin.

Studimi vuri në dukje se shoqëritë ku gratë po ecin mirë janë më paqësore, demokratike, të begata dhe më të përgatitura për t'iu përshtatur ndryshimeve klimatike.

PRIO u mbështet te të dhënat që masin përfshirjen, drejtësinë dhe sigurinë për gratë. Ata përdorën gjithsej 13 tregues që varionin nga ligjet e arsimit dhe punësimit deri te perceptimet për sigurinë dhe dhunën.

Danimarka kryeson renditjen e vitit 2023. Ukraina është në fund të renditjes europiane. Para Ukrainës, renditet Kosova. Rezultati i ulët i Kosovës i atribuohet rezultateve të dobëta të arsimimit dhe punësimit për gratë, krahas "niveleve shumë të larta të vdekshmërisë së nënave," tha PRIO.

Shqipëria renditet në vendin e 34-të në Europë, një shkallë më sipër se Greqia dhe në vendin 45/177 në botë. Referuar të dhënave, në Shqipëri ka pasur rritje të viteve mesatare të shkollimit të vajzave, në përfshirjen financiare të grave, pjesëmarrjen e tyre në parlament si edhe në perceptimin e grave për sigurinë në komunitet.

Shteti Renditja europiane Renditja në botë
Danimarka 1 1
Zvicra 2 2
Suedia 3 3
Finlanda 4 4
Islanda 4 4
Luksemburgu 4 4
Norvegjia 7 7
Austria 8 8
Holanda 9 9
Belgjika 10 11
Estonia 11 13
Irlanda 11 13
Lituania 13 16
Republika Çeke 14 18
Portugalia 15 19
Letonia 16 20
Gjermania 17 21
Franca 18 24
Kroacia 19 25
Mbretëria e Bashkuar 20 26
Polonia 21 27
Spanja 21 27
Sllovakia 23 29
Malta 24 31
Hungaria 25 32
Serbia 25 32
Italia 17 34
Bullgaria 28 35
Sllovenia 29 36
Gjeorgjia 30 39
Mali i Zi 31 41
Rumania 32 42
Maqedonia e Veriut 33 44
Shqipëria 34 45
Greqia 35 51
Moldavia 36 53
Bosnja dhe Hercegovina 37 53
Qipro 38 63
Bjellorusia 39 69
Kosova 40 100
Ukraina 41 117