Martesa

Statistikat e divorcit janë tronditëse: Si ta “mbani” partnerin/en të dashuruar me ju?

Shkruar nga Anabel

25 Korrik 2022

Statistikat e divorcit janë tronditëse: Si ta “mbani”
Photo Credits: Unsplash

Statistikat e divorcit janë tronditëse. Megjithatë, në dritën e një dështimi të tillë të dokumentuar, ne të gjithë njohim çifte që janë po aq të dashuruar sot sa kur u martuan 50 vjet më parë. Ne e shohim në sytë e tyre, e dëgjojmë teksa flasin së bashku dhe e ndiejmë në mënyrën e thjeshtë që ata komunikojnë me njëri-tjetrin. Cili është sekreti i tyre? Hulumtimet zbulojnë disa nga besimet dhe sjelljet pas lumturisë martesore.

Kamel Gana dhe studiues të tjerë, në një studim me 146 çifte heteroseksuale në vitin 2013, shqyrtuan efektet e stileve të ndryshme të dashurisë në kënaqësinë martesore.

Nga të gjitha shqyrtimet, Gana et al. zbuluan se skajet e spektrit ishin Erosi, i cili u miratua më së shumti në kërkimet e tyre dhe Ludus, i cili u miratua më pak. Ata e përshkruajnë një stil Eros si "dashuri pasionante të frymëzuar dhe të mbartur nga tërheqja e fortë fizike dhe emocionale ndaj partnerit", dhe një stil "Ludus" si një konceptim i dashurisë "duke luajtur lojëra". Prandaj, ata vërejnë se një dashnor ludik e sheh dashurinë si një lojë argëtuese, nuk ndihet xheloz dhe shmang të kalojë shumë kohë me ndonjë partner në veçanti për të shmangur angazhimin.

Lidhur me ndikimin në marrëdhëniet afatgjata, Gana et al. zbuloi se vetëm Erosi kontribuoi në kënaqësinë martesore si për burrat ashtu edhe për gratë. Ata zbuluan gjithashtu se gratë me një stil dashurie Eros kishin një ndikim pozitiv në kënaqësinë martesore të burrave, por jo anasjelltas.

Të qëndrosh në marrëdhënie, duke vazhduar të biesh në dashuri

Për shumë çifte, të biesh në dashuri është e lehtë; të qëndrosh i dashuruar është sfida. Por siç është demonstruar si në mënyrë anekdotike ashtu edhe në mënyrë empirike, mbajtja e zjarrit dhe pasionit ndezur përfshin sjelljen në mënyra që u kujtojnë çifteve arsyet që ata ranë në dashuri në fillim.

Partnerët e martuar prej kohësh shpesh shpjegojnë marrëdhënien e tyre të qëndrueshme në terma shumë të thjeshtë, duke përshkruar se si ata "pëlqejnë" dhe "e duan" njëri-tjetrin dhe duke vlerësuar personalitetin e bashkëshortit të tyre.

Suzanne Riela etj. (2010) hetuan disa nga faktorët që ndikojnë në përvojën e rënies në dashuri. Ata zbuluan se midis shumë faktorëve të përfshirë, pëlqimi reciprok dhe personaliteti i dëshirueshëm i partnerit dukeshin të ishin pararendësit më të rëndësishëm për të rënë në dashuri.

Disa çifte të martuar prej kohësh pretendojnë se kënaqësia e tyre e qëndrueshme martesore është e lehtë. Të tjerë pranojnë se duhet përpjekje për të ruajtur kënaqësinë — por ia vlen.

Burimi: Psychology Today