Vetebesimi

Sapo të kontrolloni këto 7 emocione, do të jeni më të fortë mendërisht

Shkruar nga Anabel

6 Shtator 2021

Sapo të kontrolloni këto 7 emocione, do të jeni më të

“Emocionet nuk janë të mira apo të këqija. Është mënyra se si zgjidhni të përballeni me to çfarë bën ndryshimin,” shkruan Amy Morin, punonjëse sociale e licensuar.

Morin është një eksperte e njohur ndërkombëtarisht për forcën mendore. Në librin e saj të fundit “13 gjëra që njerëzit e fortë mendërisht nuk bëjnë: Merrni mbrapsht fuqinë tuaj, përqafoni ndryshimin, përballoni frikën dhe stërvitni trurin për lumturi dhe sukses” ajo flet ndër të tjera për emocionet dhe si ndikojnë ato te ne.

“Emocionet tuaja ndikojnë në mënyrën se si mendoni dhe silleni. Është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm se si reaktiviteti emocional mund të ndryshojë perceptimin tuaj dhe në fund të fundit, sjelljen tuaj,” shkruan ajo në një artikull për Psychology Today.

Sapo të kontrolloni këto 7 emocione, do të jeni më të

Sipas Morin, 7 janë emocionet që duhet të kontrolloni për të qenë më të fortë mendërisht.

1. Zemërimi mund t'ju bëjë të bëni gjëra për të cilat pendoheni më vonë.

Shumë gjëra të mira burojnë nga ndjenjat e zemërimit; Lëvizja për të Drejtat Civile, për shembull, nuk do të kishte ndodhur nëse askush nuk do të zemërohej nga racizmi. Por shumë shpesh, ndjenjat e zemëruara mund të çojnë në fjalë të ashpra dhe vendime të nxituara.

Mësoni të njihni shenjat paralajmëruese që zemërimi juaj po rritet dhe ndërmerrni hapa për t'u qetësuar, para se të zemëroheni aq shumë sa të silleni në atë mënyrë për të cilën më vonë do të pendoheni.

2. Ankthi mund t’ju bëjë të humbisni kohë duke u shqetësuar.

Ndjenjat shqetësuese mund të çojnë në shumë mendime shqetësuese, parashikime katastrofike dhe pyetje të kota "po sikur...”. Angazhohuni për përmirësimin e situatës dhe marrjen e hapave për të parandaluar problemet, në vend që të shqetësoheni kot se diçka e keqe mund të ndodhë.

3. Frustrimi mund t’ju bëjë të hiqni dorë.

Ndjenjat e frustrimit mund të çojnë në mendime si: "Unë nuk mund ta bëj këtë" dhe "Kjo është shumë e vështirë". Kjo mënyrë e të menduarit do të ushqejë vetëm zhgënjim.

Njihni sesi frustrimi ndikon në performancën tuaj. Kur jeni duke u munduar për të përfunduar një detyrë të vështirë, bëni pushime të shpeshta dhe krijoni një monolog të dobishëm të brendshëm që inkurajon përpjekjet.

4. Trishtimi mund të bëjë që të tërhiqeni.

Kur ndiheni të trishtuar, mund të tundoheni të izoloheni. Por tërheqja nga miqtë dhe familja mund ta përkeqësojë ankthin. Pak njerëz gëzohen duke u ulur në divan vetë.

Zgjidhni të angazhoheni me të tjerët, edhe kur jo domosdoshmërisht ju pëlqen. Ekziston një shans i mirë që të qenit pranë njerëzve mund të ndihmojë në shpërqendrimin, rehatinë ose ndoshta edhe lehtësimin.

5. Frika mund t’ju pengojë.

Nëse frika e refuzimit ju pengon të aplikoni për një punë të re, apo frika e dështimit ju ndalon të filloni një sipërmarrje të re, jini të gatshëm të përballeni me frikën tuaj. Me praktikë, do të fitoni besim në aftësinë që keni për të bërë gjërat që ju trembin.

6. Entuziazmi mund t’ju bëjë të anashkaloni rreziqet.

Nuk janë vetëm emocionet e pakëndshme që mund të ndikojnë te përpjekjet tuaja; entuziazmi mund të jetë gjithashtu problematik. Kur jeni vërtet të ngazëllyer për diçka, emocionet mund t'ju bëjnë të nënvlerësoni rrezikun dhe të mbivlerësoni shanset e suksesit.

Merrni kohë për të vlerësuar të mirat dhe të këqijat e vendimeve në mënyrë që gëzimi të mos ju çojë në rrugë të gabuar.

7. Turpi mund t’ju bëjë të fshiheni.

Turpi është një emocion i fuqishëm që mund t'ju bëjë të dëshironi të zhdukeni. Mund të përpiqeni të mbuloni gabimet për të cilat keni turp, ose mund të përpiqeni të maskoni atë që jeni në të vërtetë.

Jini autentikë për çfarë jeni, pavarësisht ndjenjave të turpshme që mund të shfaqen.