Shtatzania

Faktorët e rrezikut që shkaktojnë infertilitet te burrat dhe gratë

Shkruar nga Anabel

2 Prill 2021

Faktorët e rrezikut që shkaktojnë infertilitet te burrat dhe

Përkufizimi i infertilitetit

Një diagnozë e infertilitetit do të thotë që nuk keni qenë në gjendje të mbeteni shtatzënë pas një viti përpjekjeje. Nëse jeni një grua mbi 35 vjeç, kjo do të thotë që nuk keni qenë në gjendje të mbeteni shtatzënë pas 6 muajsh përpjekje.

Gratë që janë në gjendje të mbeten shtatzënë, por nuk arrijnë ta mbajnë për shumë gjatë shtatzëninë, mund të diagnostikohen gjithashtu me infertilitet. Një grua që nuk ka qenë kurrë në gjendje të mbetet shtatzënë do të diagnostikohet me infertilitet primar. Një grua që ka pasur të paktën një shtatzëni të suksesshme në të kaluarën do të diagnostikohet me infertilitet sekondar. Infertiliteti nuk është vetëm problemi i grave.

Studimet tregojnë se një e treta e rasteve të infertilitetit ka të bëjë me infertilitetin femëror, ndërsa problemet e burrave përbëjnë një të tretën tjetër. Pjesa tjetër e rasteve mund të shkaktohet nga një kombinim i infertilitetit mashkullor dhe femëror, ose mund të mos kenë ndonjë shkak të njohur.

Shkaqet më të shpeshta të infertilitetit te burrat

- prodhimi joefektiv i spermatozoideve
- numri i spermatozoideve
- forma e spermës
- lëvizja e spermës

Faktorët e rrezikut

- mosha e vjetër
- pirja e cigareve
- përdorimi i alkoolit
- mbipesha ose obeziteti
- ekspozimi ndaj toksinave, të tilla si pesticide, herbicide dhe metale të rënda

Shkaqet më të shpeshta të infertilitetit te gratë

- ovulimi
- probleme me fekondimin, i cili ndodh kur spermatozoidi takon vezën
- veza e fekonduar nuk zhvillohet në fetus

Faktorët e rrezikut

- mosha në rritje
- pircja e cigareve
- përdorimi i alkoolit
- mbipesha, obeziteti ose nënpesha
- infeksione seksualisht të transmetueshme që dëmtojnë sistemin riprodhues

Burrat duhet të planifikojnë të shohin një mjek nëse kanë probleme me funksionimin erektil, ejakulimin, dëshirën e ulët seksuale, dhimbje ose ënjtje në zonën gjenitale ose nëse u janë nënshtruar më parë një operacioni në zonën gjenitale.

Pjelloria e gruas fillon të ulet pas moshës 30-vjeçare. Gratë nën 35 vjeç duhet të vizitojnë një specialist pas një viti që përpiqen të mbeten shtatzënë, ndërsa gratë 35 vjeç e lart duhet të shkojnë te specialisti pas 6 muajsh përpjekjeje.

Faktorët e rrezikut që shkaktojnë infertilitet te burrat dhe

Burimet: Healthline, WebMD