Koment mbi komente

Sondazhi PS vs PD: Kush fiton dhe pse?

Shkruar nga Anabel

26 Mars 2021

Sondazhi PS vs PD: Kush fiton dhe pse?

Ditën e djeshme (25 mars) nisi zyrtarisht fushata për zgjedhjet parlamentare të vitit 2021, të cilat do të mbahen më 25 prill. Nisur nga kjo, realizuam një sondazh në Instagramin e Anabel Media për të krijuar një ide paksa më të qartë se si ~mund~ të jenë rezultatet e zgjedhjeve.

Përpara se të kalojmë te votimi, duam të theksojmë se ky sondazh nuk i përmbush të gjitha kriteret për t’u konsideruar një sondazh i mirëfilltë, megjithatë padyshim shërben për të kuptuar situatën para-zgjedhore. Vlen të përmendet se referuar statistikave të Instagramit, vetëm 1.8% e ndjekësve të Anabel janë nën moshën ligjore për të votuar, ndërkohë që pjesa tjetër është mbi 18 vjeç (pjesa dërrmuese, 48.5% janë të grupmoshës 25-34 vjeç, ndjekur nga 18-24 vjeç, të cilët përbëjnë 31.2% dhe 35-44 vjeç, 12%; grupmoshat 45-54, 55-64 dhe 64+ kanë më pak përqindje). Përpos kësaj, shpërndarja gjeografike veri-jug e ndihmon sondazhin tonë. Ndjekësit më të shumtë kanë si vendodhje Tiranën, pasuar nga Durrësi, Elbasani, Shkodra dhe Vlora.

Rezultatet në vijim:

Pyetjes “Për kë po mendoni të votoni” midis Partisë Socialiste dhe Opozitës, pjesa më e madhe iu përgjigj me “as nuk dua të votoj për asnjë nga këta”. Vihet re se një pjesë e mirë dëshiron të votojë për Opozitën sepse thjesht kërkon rotacion, jo se beson te programi i saj. Po kështu, me shifra pothuajse të ngjashme, disa thonë se do të votojnë PS-në sepse nuk besojnë te Opozita.

Sondazhi PS vs PD: Kush fiton dhe pse?

Vlen të theksohet se rezultati, për të njëjtën pyetje, ndryshon në favor të PS-së kur ndjekësit shohin fotot e kandidatëve më përfaqësues të dy kundërshtarëve kryesorë politikë.

Sondazhi PS vs PD: Kush fiton dhe pse?

E njëjta qasje si më sipër vihet re edhe në këto dy pyetje:

Sondazhi PS vs PD: Kush fiton dhe pse?
Sondazhi PS vs PD: Kush fiton dhe pse?

Patjetër që ka edhe nga ata që nuk dëshirojnë të votojnë sepse “kanë humbur çdo shpresë” ose “nuk u pëlqen asnjë”.

Sondazhi PS vs PD: Kush fiton dhe pse?

Në lidhje me aspektet pozitive të partive PS dhe PD, ndjekësit vlerësojnë më shumë Partinë Socialiste për ndryshimet nëpër qytete, ndjekur nga lehtësimi i proceseve si në rastin e e-albania dhe menaxhimi i pandemisë/tërmetit. Nga ana tjetër, vlerësojnë të Partia Demokratike heqjen e vizave me BE-në dhe hapësirat për bizneset.

Sondazhi PS vs PD: Kush fiton dhe pse?
Sondazhi PS vs PD: Kush fiton dhe pse?

Thënë të gjitha këto, referuar aspekteve pozitive/negative të qeverisë dhe opozitës, duket se do të ketë një përplasje të ashpër ku Partia Socialiste nuk do ta ketë të thjeshtë të sigurojë mandatin e tretë, por edhe Koalicioni Opozitar do të hasë vështirësi për të rrëzuar qeverinë aktuale, me vetëm 12 vota më shumë në favor të saj.

Sondazhi PS vs PD: Kush fiton dhe pse?