Art & Libra

Si mund të dukeshim sot, nëse do ta kishim origjinën nga specie të tjera

Shkruar nga Anabel

4 Shtator 2020

Si mund të dukeshim sot, nëse do ta kishim origjinën nga specie

Një nga teoritë më të përhapura në biologji është padyshim ajo e Darvinit, në bazë të së cilës qëndron ideja e natyralistit se njerëzit e kanë origjinën nga një lloj majmuni. Sigurisht që kushdo ka të drejtën të besojë çfarë dëshiron me evolucionin, ose së paku të fantazojë.

Charles Le Brun (1619 – 1690) ishte një piktor francez, fizionom, teoricien arti dhe drejtor i shumë shkollave artistike asokohe. Ai u shpall nga Luigji i XIV si “artisti më i madh francez i të gjitha kohërave” dhe shërbeu si një figurë dominuese e artit në shekullin XVII.

Në librin “Traktati mbi shprehitë e fytyrës” (via Wellcome Library) , Le Brun përdori njohuritë e tij në fizionomi për të fantazuar se si mund të dukeshin njerëzit në rast se do të kishin evoluar nga specie të tjera. Sigurisht që rezultatet janë vetëm fantazi e Le Brun, por ja vlen t’i shihni.

Buf

Si mund të dukeshim sot, nëse do ta kishim origjinën nga specie

Gomar

Si mund të dukeshim sot, nëse do ta kishim origjinën nga specie

Shqiponjë

Si mund të dukeshim sot, nëse do ta kishim origjinën nga specie

Ari

Si mund të dukeshim sot, nëse do ta kishim origjinën nga specie

Derr

Si mund të dukeshim sot, nëse do ta kishim origjinën nga specie

Luan

Si mund të dukeshim sot, nëse do ta kishim origjinën nga specie

Mi

Si mund të dukeshim sot, nëse do ta kishim origjinën nga specie

Dem

Si mund të dukeshim sot, nëse do ta kishim origjinën nga specie

Deve

Si mund të dukeshim sot, nëse do ta kishim origjinën nga specie

Dash

Si mund të dukeshim sot, nëse do ta kishim origjinën nga specie

MOS I HUMBISNI