Art & Libra

Rikthehet në Itali për herë të parë pas murtajës së shek.XVII: Ç’është buchetta del vino?

Shkruar nga Anabel

12 Gusht 2020

Rikthehet në Itali për herë të parë pas murtajës

Emri: Dritareza e verës.
Mosha: 391.
Si duken: Si dritare të vockla.

Rikthehet në Itali për herë të parë pas murtajës
Photo Courtesy/Robbin Gheesling


Më shumë informacion: Aty rreth viteve 1629-1631, murtaja bubonike goditi Italinë veriore dhe qendrore dhe shkaktoi afro 2 milionë viktima, asokohe 1/4 e popullsisë. Ishte një periudhë e errët, por nga ana tjetër, njerëzit donin edhe të deheshin ose të pinin pak alkool.

Rikthehet në Itali për herë të parë pas murtajës
Photo Courtesy/Robbin Gheesling


Edhe? E kështu, disa njerëz patën idenë brilante të buchetta del vino: një vrimë në mur, përmes të cilës mund t’u kalohej njerëzve verë në rrugë. Gazeta italiane La Repubblica thotë se ajo u përmend për herë të parë në një libër të vitit 1634.

Rikthehet në Itali për herë të parë pas murtajës
Photo Courtesy/Robbin Gheesling

Interesante. Po, edhe? Së fundi, dritarezat e verës janë rikthyer dhe mund t’i gjeni nëpër Instagram.

Rikthehet në Itali për herë të parë pas murtajës
Photo Courtesy/Robbin Gheesling (foto përmbledhëse me 140 "Buchetta del vino")

Vërtet? Po! Sipas Lonely Planet, Firence është e vetmja zonë që shërben tashmë verë, koktej, kafe ose akullore përmes një vrime në formën e një dritareje të vogël për t’u mbrojtur nga Covid-19.

Rikthehet në Itali për herë të parë pas murtajës
Photo Courtesy/Robbin Gheesling

- Përshtatur nga The Guardian

MOS I HUMBISNI