Kinema & TV

Padrejtësia dhe racizmi: Filma dhe dokumentarë për të edukuar veten

Shkruar nga Anabel

11 Gusht 2020

Padrejtësia dhe racizmi: Filma dhe dokumentarë për të

Kur shpërthyen protestat në Shtetet e Bashkuara të Amerikës nisur nga ngjarja tragjike e George Floyd, të shumtë qenë shqiptarët që u sensibilizuan me #BlackLivesMatter, ndërkohë që të tjerë thanë se “racizmi s’ka lidhje me Shqipërinë” dhe ngjarja ishte shumë “e amerikanizuar”. Megjithatë s’mund të themi që jemi tërësisht të distancuar nga racizmi kundrejt njerëzve me ngjyrë. Mjafton të kujtojmë incidentin gjatë një episodi të “Hostel by Anabel”, ku një kalimtar i rastit iu drejtua një afrikani me emrin “Blackie” (nga anglishtja “black” – e zezë). Një tjetër rast i racizmit në ambientet e punës dhe në rrugë u bë publik nga trajneri i ekipit të futbollit të Tiranës, Ndubisi Emmanuel Egbo, i cili gjatë një interviste, u shpreh se “e kanë pështyrë dhe gjuajtur me banane”.

Njerëzit nuk lindin racistë, por bëhen rrugës. Ka raste kur me ose pa qëllimin tonë, mund të tregohemi racist, pa e kuptuar. Nuk është kurrë vonë për të edukuar veten mbi një dukuri të tillë, që është e gabuar dhe nuk ka rëndësi se cila rracë urren kë. Në vijim gjeni një listë me filma dhe dokumentarë:

"Green Book"

"Becoming"

"When They See Us"

"Just Mercy"

"12 Years a Slave"

"The Color Purple"

"Selma"

"Dear White People"

"Fruitvale Station"

"13th"

"If Beale Street Could Talk"

"Hidden Figures"

"American Son"

"The Death and Life of Marsha P. Johnson"