Shqipëria

Ministrja Shahini liston masat e marra pas rastit të 15-vjeçares: 'Turpi i takon abuzuesit'

Shkruar nga Anabel

3 Qershor 2020

Ministrja Shahini liston masat e marra pas rastit të 15-vjeçares:

Ministrja e Arsimit, Besa Shahini ka reaguar përmes një statusi në Facebook, në lidhje me historinë e 15-vjeçares së abuzuar nga roja i shkollës.

Shahini, fillimisht theksoi se janë pushuar nga puna i gjithë stafi i shkollës që kanë qenë në dijeni të kësaj historie dhe po vijon hetimi i përgjithshëm në shkollë.

"Jam zemërthyer për secilin rast të ngacmimit apo abuzimit seksual me të mitur, të cilin nuk kemi arritur ta parandalojmë."- shkruan ministrja e cila liston masat që janë marra deri më tani pas kësaj ngjarjeje.

1- Pezullim apo shkarkim nga puna MENJËHERË, e të gjithë stafit e të shkollës të cilët kanë qenë të përfshirë direkt apo indirekt në këto raste (përfshirë drejtues, psikologë apo mësues kujdestar që nuk kanë qenë të përfshirë në rast, por kanë patur për detyrë të kujdesen për mirëqënien e nxënësve)

2- Hetim i thelluar i gjendjes së përgjithshme në shkollë përmes intervistave me nxënës, prindër dhe komunitetin shkollor.

3-Ofrim i shërbimit psiko-social, dhe mbështetje e përgjithshme shkollore dhe pas-shkollore, për viktimat e ngacmimit apo abuzimit.

Ndër të tjera, Shahini shtoi se të gjitha rastet e denoncuara jënë dënuar, por problemi kryesor sipas saj është kultura e fshehjes dhe e mospranimit derisa bëhet vonë.

"Por, qartazi ka kulturë fshehjeje dhe mosraportimi, deri sa bëhet shumë vonë. Kjo është ajo që po synojmë ta ndryshojmë, së paku në shkollë, në hapësirat që do të duhej të ishin të sigurta për të gjithë fëmijët.

Dua të përsëris mesazhin që dhashë ditën e hënë: përgëzoj nxënësit tanë që kanë gjetur kurajon të denoncojnë bullizmin, dhunën apo abuzimin që kanë përjetuar. Kjo është e vetmja mënyrë që të rriturit dhe institucionet të kenë mundësi të dënojnë këtë dhunë dhe të sigurohen që nuk do të ndodhë më në të ardhmen.

Shpesh viktimat nuk denoncojnë dhunën që kanë përjetuar, sepse ndihen me faj apo me turp për atë që u ka ndodhur. POR, FAJI DHE TURPI I TAKOJNË ABUZUESIT!"

Një nga masat e marra që raste si ky i 15-vjeçares të mos përsëriten më është dyfishimi i psikologëve dhe punonjësve social nëpër shkolla, të trajnuar posaçerisht për çështjen e ngacmimeve dhe abuzimeve seksuale. Një tjetër masë, është nisja e një fushate sensibilizuese për nxënësit, për t'i njohur ata me mbrojtjen që ju ofron rregullorja e arsimit parauniversitar si dhe Kodi Penal.

MOS I HUMBISNI