Bota

Lajme në pak minuta: Çfarë po ndodh në botë

Shkruar nga Anabel

25 Prill 2024

Lajme në pak minuta: Çfarë po ndodh në botë

OBSH thotë se vaksinimi ka shpëtuar miliona jetë në 5 dekadat e fundit

Lajme në pak minuta: Çfarë po ndodh në botë

Organziava Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka rikujtuar se përpjekjet globale për imunizimin ndaj sëmundjeve të ndryshme kanë shpëtuar jetën e 154 milionë njerëzve në 50 vitet e fundit. Shumica e personave të vaksinuar kanë qenë foshnje. E thënë ndryshe, kjo shifër është e barasvlefshme me 6 jetë të shpëtuara në çdo minutë të çdo viti, në një gjysmë shekulli.

OBSH kreu analizat krahasuese të 14 vaksinave të përdorura sipas Programit të Zgjeruar për Imunizimin dhe theksoi rëndësinë e zbulimit të vaksinave, të cilat kanë bërë të parandalueshme sëmundje që nuk mund të parandaloheshin.

“Falë vaksinave, lija është çrrënjosur, poliomieliti është në prag të zhdukjes dhe sipas zhvillimit më të fundit të vaksinave kundër sëmundjeve sikurse malaria dhe kaceri i qafës së mitrës, ne po shtyjmë kufijtë e këtyre sëmundjeve”, tha shefi i OBSH-së, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pas vendimit për mbylljen, TikTok do të hedhë në gjyq SHBA

Lajme në pak minuta: Çfarë po ndodh në botë

Joe Biden nënshkroi ligjin jokushtetues që do të sjellë ndalimin e aplikacionit TikTok në SHBA. Presidenti amerikan nënshkroi projektligjin që i jep pronarit kinez të kompanisë gjigante ByteDance, një periudhë kohore prej 9 muajsh që të heqë aplikacionin i cili do të bllokohet në vend.

Ky projektligj u propozua dhe u pranua si pasojë e akuzave se TikTok i shpërndan Kinës të dhënat e përdoruesve të saj amerikanë, pretendime që zëdhënës të aplikacionit i kanë mohuar gjithnjë.

Një zëdhënës i TikTok njoftoi se do ta hedhë në gjyq qeverinë amerikane, pasi ndalimi do të shkatërronte miliona biznese dhe do t’u hiqte lirinë e fjalës 170 milionë përdoruesve amerikanë: “Ne besojmë se faktet dhe ligji janë qartësisht në anën tonë dhe ne përfundimisht do të mbizotërojmë”, tha zëdhënësi në një deklaratë.

Ukraina pranon sulmin në Rusi

Lajme në pak minuta: Çfarë po ndodh në botë

Inteligjenca e Ukrainës pranoi sulmin me dronë që u krye nga ofensiva ukrainase në një fabrikë çeliku në Rusi, të gjendur në rajonin e Lipetsk. Dronët ukrainase e dëmtuan fabrikën, duke shkatërruar pjesërisht një stacion oksigjeni.

Konfirmimi i tyre vjen pasi u raportua se Ukraina kishte goditur dy depo nafte në pronësi të Rosneft. Depot përmbanin rreth 26,000 metra kub karburant. Sulmi i Ukrainës vjen menjëherë pasi SHBA miratoi ndihmën prej 60.8 miliardë dollarësh, e cila mund ta ndihmojë vendin të shpëtojë nga pushtimi rus.

Xhamajka njeh shtetin e Palestinës

Lajme në pak minuta: Çfarë po ndodh në botë

Qeveria xhamajkane njoftoi se do të njohë shtetin e Palestinës, pas konflikteve të shumta në Gaza dhe krizën humanitare me të cilën po përballen palestinezët. Në një deklaratë, zëdhënës të qeverisë thanë se vendimi vjen në përputhje me angazhimin e vendit me parimet e Kartës së Kombeve të Bashkuara.

“Ky vendim është në përputhje me angazhimin e fortë të Xhamajkës ndaj parimeve të Kartës së Kombeve të Bashkuara, të cilat synojnë të inkurajojnë respektin e ndërsjellë dhe bashkëjetesën paqësore midis shteteve, si dhe njohjen e të drejtës së njerëzve për vetëvendosje”, tha Ministria e Punëve të Jashtme të Xhamajkës.