Bota

Poloni/ Vendimi që nxënësit të mos kenë detyra shtëpie konfuzon mësuesit

Shkruar nga Anabel

17 Prill 2024

Poloni/ Vendimi që nxënësit të mos kenë detyra

Qeveria polake ka prezantuar disa kufizime në lidhje me detyrat e shtëpisë për nxënësit, duke u përpjekur kështu që të modernizojë sistemin arsimor. Kështu,mësuesit nuk do të mund t’u japin detyra shtëpie nxënësve në klasat e para të arsimit. Sa i përket nxënësve nga klasa e katërt e deri në të tetën, detyrat do të jenë opsionale.
 
Nxënësit mendojnë se ky është një vendim i mirë. Një vajzë u shpreh se detyrat e shtëpisë nuk kanë ndonjë kuptim, pasi nxënësit gjithsesi i kopjojnë nga dikush që i ka bërë. Por, gjithsesi, vendimi konfuzoi mësuesit, të cilët thonë se ky hap drejt modernizimit të arsimit ka ardhur shumë shpejt.

“Mësuesit mendojnë se kjo ndodhi shumë shpejt, me shumë nxitim. Nuk u diskutua shumë me ne (mësuesit) dhe nuk pati shumë konsultime. Duhej bërë, por më parë, duhet të ishin pyetur edhe mësuesit”, u shpreh shefi i Sindikatës së Mësuesve në Poloni, Slawomir Broniarz.

Sa i përket sistemit arsimor polak, ai u është nënshtruar disa reformave të ndryshme dhe praktikisht, thuajse çdo qeveri ka bërë ndryshimet e saj, duke ndikuar te nxënësit, prindërit dhe mësuesit. Ndryshimet e befta kanë sjellë shpesh konfuzion dhe paqartësi për sistemin arsimor në Poloni, veçanërisht nga ana e mësuesve.

Poll