Out and About

Sot në mesnatë ndryshon ora: Çfarë ndikimi do të ketë te ne

Shkruar nga Anabel

30 Mars 2024

Sot në mesnatë ndryshon ora: Çfarë ndikimi do të

Nga sot në mbrëmje, të gjithë ne do të flemë një orë më pak! Me ndryshimin e akrepave të orës pikërisht gjatë mesnatës, në dy të mëngjesit të 31 marsit ora do shkojë plot 60 minuta përpara.

Ndryshe, kjo njihet edhe si ora pranverore! Në pajisjet elektronike dhe digjitale, ndryshimi do të bëhet automatikisht, ndërsa në pajisjet analoge do të bëhet manualisht. Efekti i parë që ka te njerëzit ka të bëjë më mësimin e trupit dhe të trurit për t’u përshtatur me orën e re. Mund të ketë edhe ndryshim të ritmeve cirkadiane (gjumë-zgjim), çka sjell edhe probleme me përshtatjen në regjimin e ri e të fjeturit të një ore më pak.

Pse ndryshon ora?

Ndryshimi i orës është një “zgjidhje e gjelbër” pasi avantazhi kryesor është kursimi i energjisë. Në total, gjatë muajve të verës ne kursejmë 210 orë energji elektrike duke përfituar nga dielli.

Në vitet ’70, nën ndikimin e krizës së naftës, shumica e vendeve evropiane u përpoqën të shfrytëzonin dritën e ditës në mënyrën më të mirë të mundshme. Që nga viti 1996, ka hyrë në fuqi një rregullore e vetme, panevropiane, në të cilën në pranverë i kthejmë orët një orë përpara (në mënyrë që të përdorim dritën e ditës për një orë shtesë), ndërsa në vjeshtë i kthejmë një orë prapa.