Shëndeti

Mungesa e këtyre vitaminave bën që ju ta ndjeni të ftohtin më shumë

Shkruar nga Anabel

20 Shkurt 2024

Mungesa e këtyre vitaminave bën që ju ta ndjeni të ftohtin
FOTO: Olga Rolenko / Getty Images

Nëse keni këmbë dhe duar të ftohta gjithë kohës, edhe pse temperaturat jashtë mund të jenë të larta, kjo gjendje është tregues i mungesës së disa vitaminave. Ekspertët thonë se mungesa e vitaminave B dhe hekurit, nuk janë vetëm tregues të një anemie të shtuar. Në terma më konkretë, ja si përkthehet kjo gjendje.

        Mungesa e vitaminës B12

Mungesa e kësaj vitamine mund të shkaktojë anemi megaloblastike (numri i qelizave të kuqe të gjakut është më i ulët se niveli normal, si edhe dhe qelizat e kuqe janë më të mëdha se normalja) dhe ndjeshmëri më të lartë në lidhje me të ftohtin.

Simptomat:

Nëse ju mungon vitamina B12, ndjenja e të ftohtit te duart dhe të këmbët është vetëm një nga simptomat. Të tjerë tregues janë dhimbja e kokës, humbja e oreksit, probleme me shikimin, rrahje të forta zemre etj.

Shkaqet:

Disa faktorë mund të ndikojnë në këtë gjendje, duke nisur nga një dietë e varfër ushqimore me burime shtazore, te dietat vegjetariane ose vegane, si edhe shkaqet shëndetësore si operacioni në stomak.

Burimet:

Burimet dietike të vitaminës B12 përfshin qumështin, mishin dhe peshkun. Nëse keni mungesë, mund të merrni edhe suplemente B12 në formë medikamentesh ose me injeksion.

        Mungesa e vitaminës B9

Vitamina B9 në formën e saj natyrale njihet si folat. Mungesa e folatit bën që ju të jeni më të ndjeshëm ndaj të ftohtit, ndërsa funksioni kryesor i kësaj është krijimi i qelizave të kuqe të gjakut.

Simptomat:

Përveç ndjesisë së të ftohtit, shenjat që mund të keni mungesë të vitaminës B9 lidhen edhe me aneminë.

Shkaqet:

Konsumi në masë i alkoolit, çrregullimet e tretjes apo një operacion në zorrë ndikojnë në procesin e përthithjes së folatit në trup.

Burimet:

Burimet natyrore të folatit janë perimet me gjethe jeshile të errët, kikirikët, fasulet, frutat, drithërat, farat e lulediellit etj.

Mungesa e hekurit

Mungesa e vitaminave nuk është e vetmja arsye që ndikon në ndjenjën e të ftohtit. Ju mund të keni mungesë hekuri, gjë që është mjaft e zakonshme. Në fakt, anemia nga mungesa e hekurit është simtoma më e zakonshme në mbarë botën.

Simptomat:

Nëse keni anemi nga mungesa e hekurit, mund të mos keni vetëm të ftohtin si simptomë kryesore. Përveç duarve dhe këmbëve të ftohta mund të keni edhe një gjendje lodhjeje të vazhdueshme, dhimbje kraharori etj.

Shkaqet:

Shkaku i çdo anemie me mungesë hekuri mund të lidhet me humbjen e gjakut nga një dëmtim, menstruacione në sasi të shtuar ose gjakderdhje nga trakti gastrointestinal ose urinar.

Burimet:

Burimet ushqimore të hekurit lidhen me mishin e kuq, salmonin, fasulet, frutat e thata, vezët dhe perimet me gjethe jeshile të errët.

Artikuj të sugjeruar: Burimi: Very Well