Gra

Burrat apo gratë? Cilët do të humbasin më shumë vende pune për shkak të inteligjencës artificiale

Shkruar nga Anabel

4 Shkurt 2024

Burrat apo gratë? Cilët do të humbasin më shumë vende

Pushimi nga puna, heqja dorë nga projektet, shkurtimet e vendeve të punës në kompani të ndryshme... Duket sikur pasojat pas pandemisë e kanë kthyer botës përmbys. Më pas, inteligjenca artificiale dhe frika e humbjes së vendit të punës. Të gjitha këto ndikojnë në një stres të përgjithshëm dhe natyrshëm lind pyetja: Cilat vende pune rrezikohen më shumë, të burrave apo të grave? 

Përgjigjen e ka dhënë studimi i McKinsey Global Institute, i cili thekson se: deri në vitin 2030, më shumë gra sesa burra rrezikojnë të humbasin punën për shkak të inteligjencës artificiale dhe automatizimit.

Për sa i përket punësimit në të ardhmen, sipas raportit të MGI, rritja më e madhe pritet të ndodhë në sektorin e kujdesit shëndetësor, një industri që tashmë paraqet një çekuilibër të fortë, me 1.9 milionë vende të paplotësuara (në Shtetet e Bashkuara, por edhe Europë). McKinsey vlerëson se mund të ketë kërkesë për 3.5 milionë vende pune shtesë për ndihmës shëndetësorë, teknikë shëndetësorë dhe punonjës të mirëqenies kudo në botë.

Sa i përket kërkesës për punë në fushën e teknologjisë, mund të ketë një rritje me 23% deri në fund të vitit 2030. Pushimet nga puna në sektorin e teknologjisë kanë ndodhur në masë gjatë vitit 2023, por kërkesat afatgjata për talentet e teknologjisë nuk kanë ndryshuar ndjeshëm, ndërsa ekonomia vazhdon të digjitalizohet. Punëdhënësit në industri të tilla si bankat, sigurimet shoqërore, farmaceutikët dhe kujdesi shëndetësor, po preken nga transformime të mëdha digjitale dhe kanë nevojë për punëtorë të teknologjisë me aftësi të avancuara. Problemi? Profesionet shkencore dhe teknologjike zotërohen më shumë nga burrat.

Burrat apo gratë? Cilët do të humbasin më shumë vende
Foto: FOTO DI EGOR LITVINOV SU UNSPLASH

Sektorët në rrezik

Në rrezik janë punët që nuk kërkojnë kualifikim të arsimit të lartë, kreativitet dhe që priren të jenë shumë të përsëritura. Sipas Washington Post, pozicionet e pushtuara historikisht nga gratë dhe emigrantët janë më të rrezikuarat. Punët me paga më të ulëta tani mbahen nga njerëz më pak të arsimuar, gra etj.

Gratë kanë vende pune në zyrë, në shërbimet ndaj klientit, pozicione këto që po zëvendësohen lehtësisht nga inteligjenca artificiale dhe sistemet e automatizuara, duke reduktuar përkatësisht nga dy deri në 3.7 milionë vende pune deri në vitin 2030.

Humbjet më të mëdha të vendeve të punës në të ardhmen, me shumë mundësi do të prekin këto sektorë që dominohen nga gratë. Sipas studimit, kërkesa për punonjës zyre mund të bjerë me 1.6 milionë vende pune në botë, përveç humbjeve në sektorët e shitjeve me pakicë apo pozicione të tjera si asistencë administrative, arkëtar etj.

Artikuj të sugjeruar:Burimi: Elle