Out and About

7 strategji që do t’ju qartësojnë idetë për paratë gjatë vitit 2024

Shkruar nga Anabel

31 Dhjetor 2023

7 strategji që do t’ju qartësojnë idetë për

Nëse ju, si shumica prej nesh keni shpenzuar gjatë festave, mund të jeni duke menduar për zgjidhjet më të mira që lidhen me paratë për vitin 2024. Teksa shpresojmë se përballimi i krizës së kostos së jetesës është kryefjala e ditës, ka ende shumë qëllime për të cilat mund të punojmë vitin e ardhshëm nëse duam një balancë më të mirë të parave.

Ja shtatë më kryesoret prej tyre sipas analistëve financiarë:

1. Krijoni një buxhet

Përpiquni të bëni një buxhet të detajuar që përshkruan të ardhurat, shpenzimet dhe qëllimet e kursimeve. Ndiqeni këtë plan gjatë gjithë vitit për të menaxhuar më mirë financat tuaja.

2. Ulja e borxhit

Vendosni një objektiv për të shlyer një shumë të caktuar borxhi, qofshin ato kredit, kredi studentore ose ndonjë bilanc tjetër të papaguar. Merrni parasysh krijimin e një plani ripagimi për të shkuar drejt niveleve të uljes së borxhit.

3. Kurseni më shumë

Synoni të rrisni kursimet duke i vendosur në bankë me një përqindje ose thjesht hiqni një shumë të caktuar çdo muaj. Vendosni aplikacione për transferta ose llogari automatike, për ta bërë kështu kursimin më të lehtë.

4. Investoni me mençuri

Edukoni veten për opsione të ndryshme investimi dhe bëni një plan për të investuar paratë tuaja me mençuri.

5. Ulni shpenzimet e panevojshme

Rishikoni shpenzimet dhe identifikoni fushat ku mund të bëni shkurtime. Kjo mund të përfshijë anulimin e abonimeve të papërdorura ose gjetjen e alternativave më ekonomike për blerjet e përditshme.

6. Filloni një fond emergjence

Vendosni të ndërtoni një fond të caktuar emergjence, sidomos nëse nuk e keni tashmë. Synoni të kurseni një shumë specifike që mbulon shpenzimet e jetesës.

7. Ndiqni zakonet e shpenzimeve

Përdorni aplikacione ose makinë llogaritëse për të monitoruar se ku shkojnë paratë tuaja, të cilat mund t'ju ndihmojnë të identifikoni modelet dhe fushat ku mund të bëni përmirësime në zakonin e shpenzimeve të përditshme.  


Burimi: Glamour