Mendja

Bëji vetes këto 12 pyetje dhe zbulo nëse ke trauma nga fëmijëria

Shkruar nga Anabel

29 Nëntor 2023

Bëji vetes këto 12 pyetje dhe zbulo nëse ke trauma nga

Mund të jetë e vështirë që të pranosh një traumë fëmijërie, veçanërisht kur e di historinë dhe origjinën e saj. Në fakt, për shumë njerëz është më e thjeshtë që të qëndrojnë në mohim të vazhdueshëm dhe të mos e pranojnë se kanë një traumë që buron nga fëmijëria e tyre. Shpesh, ata përqafojnë mendësinë: “Edhe çfarë? Të gjithë kanë trauma”, çka i mban ata të ngecur në mohim.

Sipas terapistes Kaytee Gillis, është e rëndësishme që njerëzit të kuptojnë se një histori traumatike sjell edhe fajin, pendesën dhe një sërë ndjenjash negative, por nëse këto ndjesi fshihen dhe shtypen, dalin në mënyra të papritura. Shumë njerëz përjetojnë emocione negative kur duan që të shërohen prej traumave, të tjerë, mund të kenë vështirësi të tilla që provokojnë pasiguri, por sërish, traumat duhen zgjidhur.

Nëse mendon se ka një mundësi që traumat e së shkuarës të ndikojnë në jetën tënde në të tashmen, disa pyetje mund të të ndihmojnë të identifikosh ndikimin e tyre. Qetësohu dhe bëji vetes këto pyetje:
 
1. Kur mendoj për fëmijërinë ndjej trishtim dhe pikëllim? (Kurrë/ndonjëherë/shpesh/gjithnjë)

2. A kam vështirësi në marrëdhënie me familjarët? (Kurrë/ndonjëherë/shpesh/gjithnjë)

3. Mendoj se njerëzit do të më braktisin?
(Kurrë/ndonjëherë/shpesh/gjithnjë)

4. A kam probleme me lidhjet miqësore apo romantike dhe mendoj se nuk do jem në gjendje të krijoj një raport të shëndetshëm?
(Kurrë/ndonjëherë/shpesh/gjithnjë)

5. A mendoj se nuk jam i/e mjaftueshëm/me në dashuri? (Kurrë/ndonjëherë/shpesh/gjithnjë)6. 

6. A ka periudha të gjata kohore që s’i mbaj mend nga fëmijëria? (Kurrë/ndonjëherë/shpesh/gjithnjë)

7. E kam të vështirë të qëndroj me familjarët edhe për një kohë të shkurtër, pasi mund të ndihem sikur më kontrollojnë ose nuk më kuptojnë? (Kurrë/ndonjëherë/shpesh/gjithnjë)

8. Ndihem ndryshe, apo i shkëputur nga marrëdhëniet me të tjerët (Kurrë/ndonjëherë/shpesh/gjithnjë)

9. Kam histori me përdorimin e substancave narkotike, alkoolin, apo edhe ushqimin e pashëndetshëm? (Kurrë/ndonjëherë/shpesh/gjithnjë)

10. E kam të vështirë t’u besoj njerëzve, pasi mendoj se do më zhgënjejnë në fund? (Kurrë/ndonjëherë/shpesh/gjithnjë)

11. A kam tendencën që të reagoj më shumë seç duhet (Kurrë/ndonjëherë/shpesh/gjithnjë)

12. A kam qenë ndonjëherë i/e dhunuar seksualisht, emocionalisht, fizikisht, apo verbalisht nga dikush që supozohej të kujdesej për mua?

Përdori këto pyetje si një guidë për ta njohur më mirë veten. Nëse përgjigjet të lëndojnë, apo targetojnë një ndjesi ankthi tek ti, me shumë gjasa, është një histori e ndjeshme dhe një “zonë e prekur nga traumat”. Është e rëndësishme të kuptosh se trauma do të manifestohet edhe në ngjarje që s’kanë lidhje të drejtpërdrejtë me të, por sidomos në ato që të ngjallin kujtime dhe mendime të braktisjes, dhunës dhe shumë përjetime të tjera.

Në përgjigjen e pyetjeve nuk ka një mënyrë “të saktë” se si mund të ndihesh. Është okay të përjetosh ankth, të qash, ose të mos ndikohesh fare. Gjithsesi, përgjigju me sinqeritet.

Artikuj të sugjeruar: