Bota

Lajme në pak minuta: Çfarë po ndodh në botë

Shkruar nga Anabel

20 Nëntor 2023

Lajme në pak minuta: Çfarë po ndodh në botë

Bota duhet të veprojë urgjentisht për t'i dhënë fund 'katastrofës humanitare' në Gaza, thotë Kina

Lajme në pak minuta: Çfarë po ndodh në botë

Komuniteti ndërkombëtar duhet të ndërmarrë veprime urgjente për të ndaluar "katastrofën humanitare" që po shpaloset në Gaza, u tha ministri i jashtëm kinez diplomatëve nga vendet arabe dhe me shumicë muslimane.

“Le të punojmë së bashku për të qetësuar shpejt situatën në Gaza dhe për të rivendosur paqen në Lindjen e Mesme sa më shpejt të jetë e mundur,” tha ai. "Një fatkeqësi humanitare po shpaloset në Gaza.”

Zelenskiy bën thirrje për ndryshime operacionale në ushtrinë ukrainase pas shkarkimit të komandantes

Lajme në pak minuta: Çfarë po ndodh në botë

Volodymyr Zelenskiy ka kërkuar ndryshime të shpejta në operacionet ushtarake të Ukrainës. “Në takimin e sotëm me ministrin e mbrojtjes, u përcaktuan prioritetet”, tha Zelenskiy në fjalimin e tij të fundit. “Ka mbetur pak kohë për të pritur rezultatet. Nevojitet veprim i shpejtë për ndryshimet e ardhshme.”

Zelenskiy tha se ai kishte zëvendësuar gjeneralmajoren Tetiana Ostashchenko si komandante të forcave mjekësore.

Kaliforni: Dadoja mashkull dënohet me 707 vjet burg për sulm seksual ndaj 16 djemve

Lajme në pak minuta: Çfarë po ndodh në botë

Një dado mashkull që punonte për familje në të gjithë Kaliforninë jugore përpara se të dënohej për sulm seksual ndaj 16 djemve të rinj në kujdesin e tij, është dënuar me më shumë se 700 vjet burg.

Prokurorët thanë se ai u dënua me 707 vite burg në lidhje me më shumë se 30 krime për të cilat u dënua në tetor.

"Unë krenohesha me buzëqeshjen e fëmijëve tuaj dhe të gjitha kohët e bukura që ndamë ishin 100% të vërteta," tha 34-vjeçari ndërsa prindërit e viktimave mbuluan veshët dhe qanin, sipas prokurorëve.

1% e botës (njerëz e pasur) përbëjnë më shumë emetime të karboni se 66% tjetër (njerëzit e varfër)

Lajme në pak minuta: Çfarë po ndodh në botë

Studimi më gjithëpërfshirës i pabarazisë klimatike globale tregon se grupi elitar i njohur si 1%, i përbërë nga 77 milionë njerëz, duke përfshirë miliarderë, milionerë dhe ata që paguhen më shumë se 140,000 dollarë amerikanë në vit, përbënin 16% të të gjitha emetimeve të dioksidit të karbonit në vitin 2019  – mjafton për të shkaktuar më shumë se një milion vdekje të tepërta për shkak të nxehtësisë, sipas raportit.

1% më e pasur e njerëzimit është përgjegjëse për më shumë emetime të karbonit sesa 66% më e varfër, me pasoja të tmerrshme për komunitetet e cenueshme dhe përpjekjet globale për të trajtuar emergjencën klimatike.