Shendeti i Gruas

Faktorët që rrisin rrezikun për kancerin e gjirit

Shkruar nga Anabel

10 Tetor 2023

Faktorët që rrisin rrezikun për kancerin e gjirit

Si në shumicën e sëmundjeve, ka faktorë rreziku që lidhen me kancerin e gjirit. Faktorët e rrezikut janë gjëra që mund të rrisin mundësinë e zhvillimit të një gjendjeje. Por, të kesh një ose më shumë faktorë rreziku nuk do të thotë që do të kesh sëmundjen. Shumë njerëz kanë një ose më shumë faktorë rreziku për kancer, por nuk sëmuren kurrë.

Faktorët gjenetikë dhe historiku personal

Seksi dhe mosha: Femrat kanë më shumë gjasa të kenë kancer të gjirit sesa meshkujt. Rreziku i kancerit të gjirit rritet me moshën.

Historiku familjar, personal dhe gjenetika: Të kesh një anëtar të ngushtë të familjes (prind, vëllai ose motra, fëmijë) i cili ka marrë një diagnozë të kancerit të gjirit mund të jetë një shenjë për t’u konsultuar me një specialist.

Faktorët riprodhues: Sipas një studimi të vitit 2017, fillimi menstruacioneve para moshës 12-vjeçare ose kalimi i menopauzës pas moshës 55-vjeçare mund të rrisë rrezikun e kancerit të gjirit. Kjo ka të bëjë me ekspozimin ndaj hormonit estrogjen. Faktorë të tjerë që ndikojnë mund të jetë të mospaturit fëmijë ose lindja e fëmijës së parë pas moshës 30 vjeç.

Gjinjtë “e dendur”: Dendësia e gjirit është një term që përshkruan sasinë e llojeve të ndryshme të indeve të gjirit. Gjinjtë e dendur kanë sasi relativisht të larta të indeve të gjëndrave dhe indit lidhës fijor dhe sasi relativisht të ulët të indit yndyror. Të kesh gjoks të dendur mund ta bëjë më të vështirë zbulimin e gungave ose anomalive në një mamografi.

Rrezatimi i mëparshëm: Rrezatimi në zonën e gjoksit për një lloj tjetër kanceri në të kaluarën rrit rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit.

Faktorët e stilit të jetesës

Ndryshe nga faktorët e rrezikut të përshkruar më sipër, faktorët e rrezikut të jetesës janë ata mbi të cilët keni kontroll dhe mund t'i ndryshoni.

Pesha: Mbipesha ose obeziteti është një faktor rreziku i besuar për kancerin e gjirit, veçanërisht në gratë pas menopauzës. 

Konsumimi i alkoolit: Alkooli mund të rrisë nivelet e estrogjenit dhe hormoneve të tjera të lidhura me kancerin e gjirit. Alkooli gjithashtu mund të dëmtojë ADN-në e qelizave e cila, nga ana tjetër, mund të rrisë rrezikun e kancerit.

Terapia hormonale: Përdorimi i terapisë së zëvendësimit të hormoneve mund të rrisë rrezikun e kancerit të gjirit në mënyrë të konsiderueshme, veçanërisht për terapinë që përfshin si progesteronin ashtu edhe estrogjenin.

Për më shumë informacione mbi Tetorin Rozë, muaji i ndërgjegjësimit për parandalimin e hershëm të kancerit të gjirit, lexoni artikujt e mëposhtëm:

Burimet: Healthline, WebMD