Celebrity

Shakira akuzohet në Spanjë për mospagimin e taksave prej €6.7 milionë

Shkruar nga Anabel

27 Shtator 2023

Shakira akuzohet në Spanjë për mospagimin e taksave prej

Prokurorët spanjollë e kanë akuzuar Shakira-n për mospagimin e 6.7 milionë eurove tatim mbi të ardhurat e saj në vitin 2018.

Shakira dyshohet se ka përdorur një kompani offshore që funksiononte në një parajsë fiskale për të shmangur pagesën e taksave, thanë prokurorët e Barcelonës në një deklaratë. 

Kompani offshore - kompani e regjistruar në një juridiksion tjetër nga vendi juaj i origjinës; qëllimi kryesor i krijimit të një kompanie offshore është përfitimi  nga ligjet e favorshme tatimore ose mjedisi ekonomik në një vend të huaj. Parajsë fiskale - një vend që u ofron bizneseve dhe individëve të huaj detyrime minimale tatimore.

Prokurorët pretendojnë se Shakira kaloi më shumë se gjysmën e periudhës 2012-2014 në Spanjë dhe për këtë arsye duhej të kishte paguar taksat në vend, edhe pse rezidenca e saj zyrtare ishte në Bahamas. 

Zyrtarët spanjollë të taksave hapën çështjen e fundit kundër saj në korrik. Pas shqyrtimit të provave të grumbulluara gjatë dy muajve të fundit, prokurorët kanë vendosur të ngrenë akuza. Për momentin nuk është caktuar një datë për gjyq.

Kompania e marrëdhënieve me publikun që më parë është marrë me punët e Shakira-s, Llorente y Cuenca, nuk bëri asnjë koment pas vendimit të prokurorëve. Korrikun e kaluar, kompania tha se artistja "gjithmonë kishte vepruar në përputhje me ligjin dhe me këshillën e këshilltarëve të saj financiarë".

Shakira ka qenë e lidhur me Spanjën që kur ajo filloi të dilte me futbollistin Gerard Piqué. Çifti, i cili ka dy fëmijë, jetoi në Barcelonë deri vitin e kaluar, kur i dhanë fund lidhjes së tyre 11-vjeçare.

Autoritetet tatimore të Spanjës gjatë dekadës së fundit kanë goditur futbollistët, përfshirë Lionel Messi-n dhe Cristiano Ronaldo-n, për mospagimin e plotë të taksave. Këta lojtarë u shpallën fajtorë për evazion fiskal, por shmangën burgun falë një dispozite që lejon një gjyqtar të heqë dënimet nën dy vjet për ata që shkelin ligjin për herë të parë.