Shqipëria

Shqiptarët punojnë me orët më të zgjatura në Europë, por kanë pagat më të ulëta

Shkruar nga Anabel

22 Shtator 2023

Shqiptarët punojnë me orët më të zgjatura në

Instituti i Statistikave (INSTAT) ka bërë studimin e fundit në lidhje me orët e punës dhe nivelin e pagave në Shqipëri, krahasuar me rajonin dhe Europën dhe rezultati duket disi zhgënjyes. Sipas shifrave, një i punësuar me pagë në Shqipëri punoi mesatarisht 43.7 orë në javë në vitin 2022.Të dhënat e tjera, që masin orët e punës për shtetet e Europës dhe disa vende të rajonit tregojnë se punonjësit shqiptarë kanë orët e punës më të gjata në Europë, së bashku me vende të tjera të rajonit.

Sipas Eurostat, një europian punoi mesatarisht 37.5 orë në javë në vitin 2022, ose 6.2 orë më pak (pothuajse një ditë pune), sesa një shqiptar. Pas shqiptarëve, më gjatë punojnë serbët me 43.3 orë. Për Maqedoninë e Veriut, të dhënat e fundit të disponueshme janë për vitin 2020, ku mesatarja ishte 40.9 orë.

Sipas Eurostat, në vitin 2022, java e zakonshme e punës për personat e moshës 20-64 vjeç në BE ishte mesatarisht 37.5 orë dhe dallimet janë të dukshme mes vendeve të BE-së. Javët më të gjata të punës u regjistruan në Greqi (41.0 orë), Poloni (40.4), Rumani dhe Bullgari (40.2 të dyja).

Holanda kishte javën më të shkurtër të punës (33.2 orë), e ndjekur nga Gjermania (35.3) dhe Danimarka (35.4).

Shqiptarët punojnë me orët më të zgjatura në

Foto: Monitor.al

Gratë në Shqipëri punojnë 7.8 orë më shumë se në Bashkimin Europian

Në Shqipëri, sipas INSTAT, burrat punojnë mesatarisht 44.8 orë pune në javë dhe gratë 42.5 orë.

Diferenca më e lartë mes orëve të punës mes të punësuarve në Shqipëri dhe atyre në Bashkimin Europian është te gratë. Gratë në Europë janë më të privilegjuara se ato në Shqipëri, pasi punojnë më pak orë dhe kanë më shumë kohë të lirë që të merren me familjet e fëmijët.

Gratë në Bashkimin Europian punojnë mesatarisht 34.7 orë në javë, ndërsa në Shqipëri sipas INSTAT gratë punojnë 42.5 orë në javë, ose 7.8 orë më shumë sesa në Bashkimin Europian.

Në Gjermani, gratë punojnë vetëm 31.2 orë në javë, ndërsa në Holandë, që ka nivelin më të ulët në Europë, java e punës zgjat vetëm 28.5 orë.

Burrat punojnë mesatarisht 39.9 orë për mesataren e Bashkimit Europian, ku më e ulëta është në Holandë (37.4) dhe më e larta në Islandë (42.2). Diferenca në orët e punës mes burrave në Shqipëri dhe mesataren e BE-së është 4.9 orë, shumë më e ulët se ajo e grave.

Shqiptarët punojnë me orët më të zgjatura në

Foto: Monitor.al

Më shumë punë, por më pak para

Të dhëna të tjera tregojnë se ndonëse kanë orët më të zgjatura të punës, punonjësit shqiptarë kanë pagat më të ulëta në Europë. Shqipëria kishte pagën më të ulët mesatare në rajon në vitin 2022, me rreth 520 euro më pak, sipas të dhënave.

Serbia është shteti që po “fiton” në garën rajonale të pagave, që për vitin 2022 paga llogaritej  mesatarisht 880 euro, ndërsa në dhjetor 2022, kaloi afër nivelit prej 1000 euro bruto (983 euro), sipas të dhënave nga Instituti i Statistikave i Serbisë.

Në Maqedoninë e Veriut, paga mesatare ishte 832 euro në fund të 2022, në Mal të Zi 900 euro, në Bosnjë 934 euro.

Ndërsa në shtetet e tjera të Europës, paga mesatare janë mbi një mijë euro në muaj.

Burimi: Monitor