Health News

Njerëzit që operohen nga kirurge femra kanë më pak gjasa të kenë probleme më vonë – pse?

Shkruar nga Anabel

31 Gusht 2023

Njerëzit që operohen nga kirurge femra kanë më pak gjasa

Njerëzit që operohen nga kirurge femra kanë më pak gjasa të përjetojnë komplikime ose të kenë nevojë për trajtime të mëtejshme post-operacionit në krahasim me herët kur meshkujt përdorin bisturinë, sipas dy studimeve që sugjerojnë se kirurgët duhet të marrin shembull nga koleget.

Mjekët në Kanada dhe Suedi shqyrtuan të dhënat e më shumë se 1 milion pacinetëve nga dy regjistra të mjekësorë dhe zbuluan se pacientët e vizituar nga kirurget femra kishin rezultate dukshëm më të mira me më pak probleme në muajt pas operacionit.

Studiuesit po hetojnë arsyet e mundshme për këtë dallim, por të dhënat sugjerojnë se kirurget priren të operojnë më ngadalë dhe mund të arrijnë rezultate më të mira duke qëndruar më gjatë në sallën e operacionit.

Dr. Christopher Wallis, i cili drejtoi një nga studimet në spitalin Mount Sinai në Toronto, tha se të dhënat duhet t'i nxisin kirurgët meshkuj të reflektojnë mbi qasjen e tyre ndaj operacionit dhe të mësojnë nga koleget për të mirën e pacientëve të tyre.

“Si kirurg mashkull, mendoj se këto të dhëna duhet të bëjnë që unë dhe kolegët e mi të ndalemi dhe të mendojmë mbi arsyet se pse mund të ndodhë kjo,” tha ai.

Studimi u botua në JAMA Surgery.