Bota

E dënuar për vrasjen e 4 foshnjave të saj, gruaja lirohet nga burgu pas 20 vitesh si e pafajshme

Shkruar nga Anabel

5 Qershor 2023

E dënuar për vrasjen e 4 foshnjave të saj, gruaja lirohet nga

Një grua e quajtur dikur "vrasësja seriale më e keqe e Australisë" është liruar nga burgu pasi provat e reja vërtetojnë se ajo nuk i vrau katër fëmijët e saj të mitur.

Kathleen Folbigg kaloi 20 vjet në burg pasi gjykata vendosi se ajo vrau dy djemtë Caleb dhe Patrick dhe vajzat Sarah dhe Laura gjatë një dekade. Por sipas një hetimi të fundit, shkencëtarët besojnë se ata mund të kenë vdekur për shkaqe të tjera.

Rasti i 55-vjeçares është përshkruar si një nga gabimet më të mëdha të drejtësisë në Australi. Zonja Folbigg, e cila ka theksuar gjithmonë pafajësinë e saj, u burgos për 25 vjet në vitin 2003 për vrasjen e tre prej fëmijëve dhe vrasjen nga pakujdesia të djalit të madh, Caleb.

Çdo foshnjë vdiq papritur midis viteve 1989 dhe 1999, në moshat nga 19 ditëshe deri në 19 muajshe. Asokohe, prokurorët pretendonin se ajo i kishte mbytur ata.

E dënuar për vrasjen e 4 foshnjave të saj, gruaja lirohet nga

Gjyqi i Kathleen në vitin 2003 u përqendrua në prova rrethanore, veçanërisht në ditarë që shprehnin vështirësitë e saj me të qenit nënë. Por nuk kishte asnjë provë fizike për mbytje apo lëndime të fëmijëve.

Një ekip imunologësh zbuluan se vajzat e saj, Sarah dhe Laura, kishin një mutacion gjenetik - të quajtur CALM2 G114R - që mund të shkaktojë vdekje të papritur kardiake. U zbuluan gjithashtu të dhëna se djemtë e saj, Caleb dhe Patrick, kishin një mutacion gjenetik të ndryshëm, i lidhur me epilepsinë.

Sipas ekspertëve, ditarët e saj kanë qenë një mekanizëm përballues për një nënë të pikëlluar nga dhimbja dhe sipas tyre, nuk ka gjasa që katër fëmijë të mbyten pa lënë gjurmë.

Akademia Australiane e Shkencave thotë se rasti në fjalë tregon nevojën për një reformë që e bën sistemin ligjor më "të ndjeshëm ndaj shkencës.”