High Tech

Rreziku i zhdukjes nga inteligjenca artificiale është në të njëjtin nivel me luftën bërthamore

Shkruar nga Anabel

31 Maj 2023

Rreziku i zhdukjes nga inteligjenca artificiale është në të

Drejtori ekzekutiv i OpenAI, Sam Altman dhe "kumbari i inteligjencës artificiale" Geoffrey Hinton janë disa nga qindra ekspertë të teknologjisë që po paralajmërojnë për kërcënimin që inteligjenca artificiale po paraqet për njerëzimin.

Shkencëtarët dhe drejtuesit e industrisë së teknologjisë kanë lëshuar një paralajmërim të ri në lidhje me kërcënimet ekzistenciale që inteligjenca artificiale (AI) paraqet për njerëzimin.

“Zbutja e rrezikut të zhdukjes nga AI duhet të jetë një prioritet global krahas rreziqeve të tjera në shkallë shoqërore si pandemitë dhe lufta bërthamore”, thanë ata në një deklaratë të shkurtër.

Geoffrey Hinton, një shkencëtar i njohur si "kumbari i AI" i cili la punën në Google muajin e kaluar për të shprehur shqetësimet rreth zhvillimit të pakontrolluar të mjeteve të reja të AI, ishte në mesin e qindra njerëzve që nënshkruan një letër për këtë çështje.

Përpos tij, letra u nënshkrua nga Sam Altman, CEO i krijuesit të ChatGPT, OpenAI, Demis Hassabis, CEO i Google DeepMind dhe Dario Amodei, CEO i Anthropic.

Shqetësimet përfshijnë ndër të tjera aftësinë e AI për të nxitur në mënyrë dramatike përhapjen e keqinformatave në internet, nëse do t'i largojë njerëzit plotësisht nga puna dhe nëse dikush do të ishte në gjendje të ndikonte te masa duke përdorur inteligjencën artificiale.

Ekspertët e përshkruajnë rezikun si “katastrofik” dhe “ekzistencial”, në kuptimin që njerëzimi mund të humbasë aftësinë për t’u vetëqeverisur dhe do të bëhet plotësisht i varur nga makineritë.

Vendet në mbarë botën po përpiqen të nxjerrin rregullore për teknologjinë në zhvillim.