Kafshë

Sa kohë mund të lini vetëm macen tuaj?

Shkruar nga Anabel

9 Prill 2023

Sa kohë mund të lini vetëm macen tuaj?

Lënia e maces vetëm mund të jetë një shqetësim për shumë njerëz, pasi ata duan të sigurojnë që miqtë e tyre me gëzof të jenë të lumtur dhe të shëndetshëm. Koha që një mace mund të lihet vetëm ndryshon në varësi të disa faktorëve, duke përfshirë moshën, shëndetin, temperamentin dhe situata të tjera.

Macet e rritura janë përgjithësisht më të pavarura dhe mund të përballojnë të qenit vetëm për periudha më të gjata kohore sesa kotelet ose macet e mëdha në moshë. Megjithatë, është e rëndësishme të mbani mend se edhe macet e rritura kanë nevojë për vëmendje dhe kujdes. Lënia e një maceje vetëm për një kohë të gjatë mund të çojë në mërzitje, ankth dhe probleme të tjera me sjelljen.

Në përgjithësi, rekomandohet që të mos e lini macen tuaj vetëm për më shumë se 24-48 orë. Gjatë kësaj kohe, duhet të siguroheni që macja të ketë ujë të pastër dhe ushqim. Për më tepër, sigurohuni që të pastroni kutinë e rërës dhe aksesorët e higjienës.

Kotelet deri në më pak se dy muajshe nuk këshillohet që të lihen vetëm për shumë gjatë. Ato kanë nevojë për rehatinë e nënës, që do të thotë se mund të largoheni deri në 4 orë maksimumi. E njëjta orë edhe për kotelet deri në 3-muajshe. Një kotele 6-muajshe mund të qëndrojë pa ju për më gjatë, por nuk këshillohet të qëndrojë më shumë se 12 orë vetëm në shtëpi. Për kotelet 9-muajshe, mund të qëndroni 12 deri në 24 orë.

Kur e lini macen vetëm, është e rëndësishme të merrni parasysh edhe llojin e maces. Nëse është një mace shtëpie, sigurohuni që ajo të ketë lodra dhe forma të tjera argëtuese. Në të kundërt, sigurohuni që të jetë e sigurt nga grabitqarët e mundshëm.

Kini parasysh se macet janë krijesa sociale dhe kërkojnë vëmendje dhe kujdes, kështu që është thelbësore të merreni me të gjitha detajet për mirëqenien e tyre nëse keni nevojë të jeni larg për një periudhë të gjatë kohore.