Bota

Vazhdojnë përpjekjet e shpëtimit pas tërmetit – por sa kohë mund të mbijetojnë njerëzit nën rrënoja?

Shkruar nga Anabel

15 Shkurt 2023

Vazhdojnë përpjekjet e shpëtimit pas tërmetit – por sa

Ekipet e shpëtimit po vazhdojnë të punojnë për gjetjen e të mbijetuarve pas tërmetit që shkatërroi zona të tëra të Turqisë dhe Sirisë më 7 shkurt. Disa njerëz ende po nxirren të gjallë nga rrënojat, më shumë se një javë që nga tërmeti, i cili deri më tani ka vrarë më shumë se 38,000 njerëz.

Të shumtë janë ata që kanë ngritur pyetjen: Sa gjatë mund të mbijetojnë njerëzit nën rrënoja?

Ekspertët thonë se njerëzit mund të mbijetojnë deri në një javë ose më shumë, megjithëse kjo varet nga lëndimet që kanë marrë, mënyra se si janë bllokuar dhe moti. Mosha, gjendja fizike dhe mendore janë gjithashtu faktorë që ndikojnë.

“Njerëzit që kanë shpëtuar zakonisht janë njerëz më të rinj dhe kanë pasur fatin të gjejnë ose një xhep në rrënoja ose ndonjë mënyrë për të pasur elementët e nevojshëm si ajri dhe uji,” tha për Euronews Dr. Christopher Colwell, një mjek në University of California në San Francisco.

Njerëzit me lëndime traumatike, duke përfshirë lëndimet e shtypjes dhe amputimet e gjymtyrëve, përballen me vështirësi për të mbijetuar, tha Dr. George Chiampas.

Gjendja mendore gjithashtu mund të ndikojë te mbijetesa. Chiampas vëren se njerëzit e bllokuar, të cilët nuk kanë kontakt me të mbijetuarit e tjerë ose ekipet e shpëtimit, mund të heqin dorë nga shpresa për të jetuar. "Shpresa që dikush do të arrijë tek ju, mendoj se mund t’i bëjë që të mbijetojnë një, dy ose tre ditë më shumë,” tha ai.

Shumica e shpëtimeve ndodhin në 24 orët e para pas një fatkeqësie. Pas kësaj, shanset e mbijetesës bien. Megjithatë, Chiampas thotë se ai "kurrë nuk do të dekurajojë askënd që të ketë shpresë".

Kujtojmë se së fundmi, shtatë persona të tjerë u shpëtuan në Turqi tetë ditë pas tërmetit. Një foshnjë lindi nën rrënoja dhe tani është në gjendje të mirë.