Social Buzz

What you need to know about the 10-year rule: Change your life every decade

Shkruar nga Anabel

25 Janar 2023

What you need to know about the 10-year rule: Change your life every decade
Photo Credits: Shutterstock

You should change what you do, or how you live, every ten years, because the biggest obstacle to success is not failure; it is success.

At least, that's what author and happiness expert Arthur Brooks says.

Currently at Harvard, he is advocating the idea of ??changes every decade.

Brooks was a musician for a decade in his twenties; then he did a doctorate in economics and taught for 15 years; then took a job as head of the nonprofit American Enterprise Institute for a decade.

Later, after writing several popular books, he became a Harvard professor and a happiness guru.

Ai mund të kishte qëndruar në një pozicion si muzikant, njohës i ekonomisë apo profesor, por zgjodhi që gjatë gjithë këtyre viteve të bënte dhe të “bëhej” shumë gjëra.

Mjeku-studiues, David Sackett, i njohur si një nga themeluesit e lëvizjes "Mjekësia e bazuar në dëshmi" (EBM) në vitet 1970 dhe 1980, besonte se sapo të bëheshe ekspert në diçka, duhet të hiqje dorë. Arsyet e tij përfshinin faktin se ekspertët shpesh i kanë prodhuar idetë e tyre të reja shumë kohë përpara se të pranoheshin si ekspertë dhe pas ngritjes së tyre në detyrë/ekspertizë, e kalojnë pjesën tjetër të jetës duke mbrojtur idetë e tyre të mëparshme.

Ata nuk priren të ndihmojnë në përparimin e fushave; ndërsa të rinjtë që nuk janë ende ekspertë vijnë me ide të reja.

Përveç këtij arsyetimi, Sackett argumentoi se pasi të keni zotëruar një fushë, duhet të kaloni në një tjetër, e cila mund të rezultojë edhe më e rëndësishme dhe, ndonëse do të duket sikur një X profesion nuk do të ketë lidhje me një tjetër – në një pikë, ju do të kuptoni se ka një farë lidhjeje (connection) mes gjithçkaje.

Së fundmi, çdo gjë ka kohën e saj. Ka një kohë për të qenë ekspert në këtë; dhe një kohë për të qenë ekspert në atë tjetrën. Ju nuk keni nevojë të jeni ekspert në të njëjtën gjë përgjithmonë. Nuk do ta dini kurrë, në fakt, nëse gjëja tjetër e mrekullueshme mund të ndodhë nëse nuk ndaloni së bëri gjënë e fundit të mrekullueshme.

Sigurisht, nëse keni sukses me diçka që keni bërë për një ose dy dekada, mund të vazhdoni ta bëni atë dhe do të keni njëfarë sigurie që do të keni të njëjtin nivel suksesi për dekada të tjera. Dhe ndoshta kjo është gjithçka që dëshironi. Por ka arsye të mira për të menduar ndryshe nëse jeni të gatshëm të merrni pak rrezik dhe të jeni të hapur për shpërblime edhe më të mëdha.

MOS I HUMBISNI