Shendeti i Gruas

Infeksionet mykotike vaginale: Çfarë nuk dini për to

Shkruar nga Anabel

19 Dhjetor 2022

Infeksionet mykotike vaginale: Çfarë nuk dini për to

Mund të bëhen rezistente ndaj mjekimit

Duke qenë se shumë gra marrin mjekime pa pasur një infeksion të mirëfilltë mykotik, këto baktere me kalimin e kohës bëhen rezistent ndaj antibiotikëve dhe luftimi i infeksionit bëhet shumë më i vështirë. Prandaj është i nevojshëm një ekzaminim nga gjinekologu.

Mund të krijohen edhe në gojë

Infeksionet mykotike mund të zhvillohen në gojë, në mishrat e dhëmbëve e në rastet më të këqija prekin edhe ezofagun. Fatmirësisht këto janë më të thjeshta për t'u kuruar.

Mund të shkaktohen nga jashtëqitja

Organizmat Kandida zhvillohen në rektum dhe gjatë jashtëqitjes, ato mund të migrojnë drejt vaginës. Nuk ka një mënyrë për ta parandaluar tërësisht këtë, por mund të pakësoni shanset duke konsumuar ushqime që përmbajnë poibiotikë dhe duke mbajtur një higjenë të mirë.

Edhe burrat mund të preken

Nëse një mashkull bën seks të pambrojtur me një femër e cila ka një infeksion mykotik, edhe ai mund të preket. Simptomat janë skuqje, kruajtje dhe puçra në penis.

Mund të jenë një shenjë e diabetit

Gratë të cilat kanë një nivel më të lartë të sheqerit në gjak, kanë më shumë probabilitet që të preken nga infeksionet mykotike.

Adhuruesit e makaronave janë më shumë  në rrezik

Kandida gjendet atyralisht në traktin tretës, por nivelet e saj varen edhe nga mënyra e të ushqyerit. Ata që konsumojnë sasi të larta karbohidratesh, i rrisin mundësitë për t'u prekur nga to.

Burimi: Health News