Shendeti i Gruas

8 llojet më të zakonshme të thithkave: Ç’duhet të dini rreth tyre

Shkruar nga Anabel

21 Nëntor 2022

 

8 llojet më të zakonshme të thithkave: Ç’duhet
Photo Credits: Pinterest

Ju ndoshta e dini se gjoksi ka forma dhe madhësi të ndryshme, por a e dini se e njëjta gjë vlen edhe për thithkat? Në fakt, ekzistojnë disa lloje të ndryshme thithkash, por mund të përmbledhim 8 prej tyre si më të zakonshmet.

Të gjitha thithkat janë normale dhe është e mundur që të ketë gjithashtu një kombinim të dy ose më shumë llojeve nga ato që do të përmendim më poshtë. Është po ashtu e mundur dhe krejtësisht normale që thithkat tuaja të mos përshtaten saktësisht në asnjërën nga këto kategori.

Përpara se të zbërthejmë llojet e ndryshme të thithkave, është e dobishme të njiheni me anatominë e gjirit dhe disa përkufizime që mund të mos i dini:

Thithka - është një projeksion i vogël i vendosur në qendër të gjirit tuaj.

Areola – është zona rrethore e pigmentuar që rrethon thithkën. Kjo zonë duket ndryshe nga personi në person.

E dalë jashtë

8 llojet më të zakonshme të thithkave: Ç’duhet

Thithkat e dala  janë ato që ngrihen disa milimetra mbi sipërfaqen e areolës dhe drejtohen nga jashtë. Kur ftohet ose stimulohet, thithka mund të ngurtësohet dhe të bëhet më e theksuar.

E sheshtë

8 llojet më të zakonshme të thithkave: Ç’duhet

E gjithë thithka është e sheshtë dhe tenton të qëndrojë në nivel me areolën. Ashtu si një thithkë e dalë, një thithkë e sheshtë mund të ngurtësohet dhe të bëhet më e theksuar kur është ftohtë ose kur stimulohet.

E fryrë

8 llojet më të zakonshme të thithkave: Ç’duhet

E gjithë zona e areolës dhe thithkave duket si një grumbull i vogël, i ngritur në majë të gjirit. Thithka e gjirit mund të ngurtësohet dhe të bëhet më e theksuar kur ftohet ose stimulohet.

E përmbysur

8 llojet më të zakonshme të thithkave: Ç’duhet

Një thithkë e përmbysur tërhiqet nga brenda. Ndonjëherë, mund të përdorni gishtat për ta nxjerrë jashtë, por ndonjëherë, muskujt janë shumë të shtrënguar.

E njëanshme, e përmbysur

8 llojet më të zakonshme të thithkave: Ç’duhet

Njëra thithkë është e ngritur, ndërsa tjetra është e përmbysur. Nëse keni pasur gjithmonë thithka të përmbysura të njëanshme, kjo është krejtësisht normale. Nëse është një ndryshim që e keni vënë re së fundmi, duhet të bëni një kontroll te mjeku.

Me gunga

8 llojet më të zakonshme të thithkave: Ç’duhet

Është e zakonshme që të ketë gunga të vogla në areolën që rrethon thithkën. Këto gunga quhen gjëndra Montgomery dhe ndonjëherë mund të duken si pika të bardha. Ju mund të jeni në gjendje të shtrydhni qelizat e vdekura të lëkurës prej tyre, por mos luani me to.

Me qime

8 llojet më të zakonshme të thithkave: Ç’duhet

Qimet e humbura dhe të errëta që rriten jashtë zonës së areolës janë normale. Të gjithë kanë folikula të qimeve, por disa njerëz kanë më shumë qime se të tjerët. Ato mund të jenë të imëta ose të trasha dhe nuk ka asnjë problem nëse dëshironi t’i shkulni me piskatore. Vetëm kini kujdes - lëkura është shumë e ndjeshme në atë zonë.

Burimi: Seventeen