Karriera

Efekti Elon Musk: Duket se njerëzve u ka ardhur në majë të hundës me shefat e tmerrshëm!

Shkruar nga Anabel

19 Nëntor 2022

Efekti Elon Musk: Duket se njerëzve u ka ardhur në majë të

Në një artikull për Guardian, André Spicer, profesor në Bayes Business School në Universitetin e Londës dhe autori i librit “Business Bullshit”, analizon se si ka ndryshuar qasja e njerëzve dhe reagimi i tyre ndaj shefave të tmerrshëm. Ja çfarë shkruan ai:

“Nëse do të kalonit pranë selisë së Twitter-it në San Francisko të enjten, do të kishit parë shumë fyerje të vendosura në anë të ndërtesës: “Elon Musk: kalama mediokër, racist i vogël, megaloman…” Brenda, punonjësit morën një mesazh ku u kërkohej të zotoheshin se do të punonin me ‘orë të gjata me intensitet të lartë’ ose të linin punën. Kjo ndodhi pas shkarkimeve masive nga puna dhe një emaili të dërguar në orën 2:30 të mëngjesit ku deklarohej se "ka një mundësi të lartë që Twitter nuk do t'i mbijetojë rënies së ardhshme ekonomike."

Qasja e pahijshme e Musk për menaxhimin e njerëzve është dokumentuar gjatë. Kujtoni akuzat e bëra për sjelljen e tij në Tesla, ku thuhet se i bërtiti një inxhinieri: “Ti je një idiot i ndyrë! … Dil që këtu dhe mos u kthe më!”, sipas Wired. Kolegët e tjerë i thanë revistës se ai poshtëronte dhe ofendonte publikisht njerëzit dhe se stafi kishte frikë të ecte afër tavolinës së tij se kishte “tërbime të paparashikueshme”. “Ai po bërtiste se nuk e dija se çfarë po bëja, se isha një idiote, se ai kurrë nuk ka punuar me dikë kaq të paaftë”, tha një ish-punonjëse për shkarkimin e saj.

Sondazhet kanë treguar se shumë shefa abuzues në të vërtetë mendojnë se taktikat e tyre i shërbejnë për mirë. Musk sigurisht beson se punonjësit e tij duhet të punojnë me orë të tëra nëse duan të arrijnë gjëra të mëdha. Hulumtimet kanë zbuluar vazhdimisht se kjo nuk funksionon: njerëzit që punojnë për shefat e këqij ose abuzues priren të jenë më pak produktivë dhe kanë shëndet më të keq mendor dhe fizik.

Ajo që duket se po ndryshon është gatishmëria jonë për të duruar shefat e tmerrshëm – qofshin ata thjesht të këqij në punën e tyre ose abuzues. Pas ultimatumit të Musk këtë javë, qindra punonjës të Twitter raportohet se do të largohen nga puna. Në të gjithë tregun e punës në SHBA në tërësi, firma e konsulencës McKinsey ka vlerësuar se deri në 40% e punëtorëve po planifikojnë të lënë punën. Ekonomia e tregut të punës ofron një shpjegim të pjesshëm: shpesh, ne qëndrojmë me shefa abuzues kur ka pak opsione të tjera në dispozicion, dhe pas pandemisë, tregu i punës ka kaluar një periudhë të shëndetshme.

Sigurisht, ka shumë njerëz që nuk largohen, pavarësisht nga një shef i keq – dhe arsyet pse ata mund të qëndrojnë nuk ofrojnë shumë shpresë për Musk dhe të ardhmen e Twitter.

1 - Disa njerëz që punojnë me një shef abuziv bien pre e asaj që psikologët e quajnë "pafuqia e mësuar". Kur njerëzit përballen me rrethana të vështira, me kalimin e kohës fillojnë ta trajtojnë abuzimin si normal. Ata ndihen gjithnjë e më të paaftë për të ndryshuar dhe bëhen gjithnjë e më pasivë. Kjo do të thotë se ata humbasin mundësitë për të ndryshuar, edhe kur është e mundur.

2 - Një arsye tjetër që njerëzit nuk i lënë shefat e këqij është se ata fillojnë të identifikohen me ta. Ky është një lloj sindromi i Stokholmit në vendin e punës ku njerëzit “modelojnë” veten mbi ta.

3 - Arsyeja e fundit pse disa njerëz që punojnë për shefat abuzues qëndrojnë është sepse ata vetë shfaqin shenja psikopatie.

Musk mund të mendojë se pavarësisht nga largimet masive, shumë nga punonjësit e tij më të mirë ka të ngjarë të qëndrojnë. Duke gjykuar nga hulumtimi për këtë temë, ka gjasa që shumë nga personat që nuk janë shkarkuar do të largohen. Ata që qëndrojnë ka të ngjarë të jenë më pak produktivë, më pak të shëndetshëm, më pasivë, më shumë adhurues të Musk-ut dhe më shumë gjasa të jenë vetë pak psikopatikë. Ditët e shefit të keq mund të jenë të numëruara.”