Anabel Picks

Edhe pse jetojnë në Francë, Ismail dhe Helena Kadare nuk e njohin shkrimtaren që fitoi Nobelin

Shkruar nga Anabel

7 Tetor 2022

Edhe pse jetojnë në Francë, Ismail dhe Helena Kadare nuk e njohin

Të ulur në një nga lokalet në zonën e Liqenit Artificial, Ismail dhe Helena Kadare u dukën se nuk kishin asnjë përjetim për ndarjen e çmimit Nobel në Letërsi, i konsideruar si më prestigjiozi për letërsinë.

“Siç e shikoni, nuk kam ndonjë përjetim. 40 vjet më parë edhe mund të kisha," tha Ismail Kadare për Euronews Albania.

Bashkëshortja e tij, shkrimtarja Helena Kadare, u shpreh se nuk priste asgjë nga juria që i ka thënë “Jo” shpalljes së Ismail Kadaresë si fitues i Nobelit. Madje, shtoi se nuk e njohin shkrimtaren franceze Annie Ernaux, e cila fitoi çmimin këtë vit.

“Nuk e njohim shkrimtaren që fitoi Nobelin, edhe pse jetojmë në Francë. S’e kam dëgjuar kurrë, për të njohur jo se jo, por nuk e kam dëgjuar as si emër. Derisa në Nobel është e njëjta juri dhe ka thënë ‘jo’ 40 vjet, nuk ke pse ta ndryshosh mendimin," u shpreh shkrimtarja Helena Kadare.

Edhe pse ka marrë çmime të të njëjtit nivel me shkrimtarë të mëdhenj botëror, edhe pse është krahësuar me Kafkën, Gogolin dhe Orwellin, edhe pse është thënë se ka një zë unik universal, Nobeli i ka qëndruar larg Kadaresë për vite me radhë. Duket se ai ka bërë paqe me këtë fakt.