Planeti

Laguna më e madhe me ujë të kripur në Europë tani është një 'person'

Shkruar nga Anabel

23 Shtator 2022

Laguna më e madhe me ujë të kripur në Europë tani

Spanja i ka dhënë statusin e personalitetit lagunës më të madhe me ujë të kripur në Europë.

Laguna Mar Menor ka pësuar zhdukje masive të jetës detare për shkak të degradimit të shkaktuar nga zhvillimi bregdetar dhe bujqësia lokale. Më shumë se 600,000 qytetarë e mbështetën nismën, e cila më pas u votua nga Senati në Madrid.

Çfarë do të thotë t'i japësh statusin e personalitetit? Tani që laguna Mar Menor ka statusin e personalitetit, do t'i jepet mbrojtje speciale.

1,600 kilometra katrorë të lagunës dhe vijës bregdetare të Mesdheut aty pranë do të përfaqësohen tani ligjërisht nga një grup kujdestarësh: zyrtarë lokalë, qytetarë dhe shkencëtarë që punojnë në zonë.

Ligji thekson të drejtën e lagunës "për të ekzistuar si ekosistem dhe për të evoluar natyrshëm" dhe njeh të drejtën e saj për mbrojtje, ruajtje dhe restaurim.

Fondi Botëror i Kafshëve të Egra e quan Mar Menor lagunën më të madhe me ujë të kripur në Europë. Ajo është shtëpia e disa llojeve të peshqve, kuajve të detit dhe ngjalës europiane në rrezik zhdukje.

MOS I HUMBISNI