Pushteti

Ç’do të ndodhë me kurorën, sferën dhe skeptrin e mbretëreshës Elizabeth II?

Shkruar nga Anabel

20 Shtator 2022

Ç’do të ndodhë me kurorën, sferën dhe skeptrin
Getty Images

Pas një turi 10-ditor, pritjes dhe nderimit të mijëra njerëzve dhe shumë diskutimeve, u mbajt funerali i mbretëreshës Elizabeth II dhe e gjithë bota i dha lamtumirën monarkes.

Ç’do të ndodhë me kurorën, sferën dhe skeptrin
Getty Images

Por, nëse je kurioz/e (dhe normal që je se kot s’po i lexon këto rreshta), simbolet e monarkisë, kurora, sfera dhe skeptri, të cilët qëndruar mbi arkivolin e mbretëreshës, tanimë do të kenë një “shtëpi” të re, në altarin e kështjellës Windsor.

Ç’do të ndodhë me kurorën, sferën dhe skeptrin
Getty Images

Ato do të rimerren kur të ndodhë kurorëzimi i mbretit Charles III, pasi edhe pse Charles e mori direkt fronin pas vdekjes së të ëmës, sërish kurorëzimi merr një periudhë të caktuar kohore dhe mund të arrijë edhe 1 vit.

Dhe nëse do ta dish kuptimin e secilit simbol, ja ku ta tregojmë:

Kurora – përfaqëson fuqinë sovrane të monarkut mbi nënshtetasit.

Sfera – përfaqëson sovranitetin e krishterë. Është e zbukuruar me gurë dhe perla të çmuara.

Skeptri me kryq – simbolizon “fuqinë e përkohshme të monarkes/ut nën kryq” dhe ka diamantin më të madh në botë (të prerë) në krye.

Artikuj të sugjeruar: