Shendet i Pergjithshem

A mund të pish kafe pa zverdhur dhëmbët? Dentistët zbulojnë 2 mënyra si

Shkruar nga Anabel

6 Shtator 2022

A mund të pish kafe pa zverdhur dhëmbët? Dentistët

Në vitin 2021, industria globale e produkteve për zbardhjen e dhëmbëve arriti në 5.2 miliardë dollarë. Një opsion më miqësor për portofolin tonë është që të përpiqemi ta parandalojmë zverdhjen e dhëmbëve.

“Njollat e jashtme ndikojnë në shtresën e jashtme të dhëmbit tuaj të quajtur smalt”, tha dentisti Daniel Adelpour, nga Kalifornia, për Inverse. “Këto njolla zakonisht formohen nga ngrënia ose pirja e ushqimeve me ngjyrë të errët, ose ushqimeve që kanë tanine si vera e kuqe dhe kafeja.”

Njollat e brendshme, nga ana tjetër, prekin një shtresë të brendshme të dhëmbit të quajtur dentinë. Këto nuk formohen nga gjërat që ne hamë, por nga "medikamente të caktuara, plakja dhe historia dentare, të tilla si dhëmbi që nuk formohet siç duhet, ose mbushjet e mëparshme ose procedurat e kanalit të rrënjës që e lënë dhëmbin të vdekur brenda dhe për këtë arsye të zbardhur,” thotë ai.

Dentistja Angela Abernathy tha për Inverse se “njollat e jashtme zakonisht shkaktohen nga ajo që konsumojmë në baza ditore. Këto janë gjëra të tilla si kafeja, çaji, vera e kuqe, curry, shafrani i Indisë, arra betel, duhani etj.”

Abernathy dhe Adelpour theksojnë se mënyra më e mirë për të parandaluar njollat e jashtme është kufizimi ose eliminimi i plotë i konsumit të ushqimeve, pijeve ose produkteve të duhanit që njollosin dhëmbët. Megjithatë, ata e pranojnë se kjo mund të mos jetë plotësisht e mundur.

"Të gjithëve u pëlqen kafeja e mëngjesit ose gota e verës në darkë," thotë Adelpour.

Por nëse nuk mund ta lini kafenë, ka mënyra për të ndihmuar në parandalimin e njollave që vijnë së bashku me të. Përveç larjes së rregullt, pastrimit me fill dentar dhe vizitave të rregullta te dentisti për pastrim, një mënyrë për të kufizuar dëmin është të pini ujë pas pijes dhe ta kaloni ujin në gojë përpara se ta gëlltisni.

Përdorimi i një pipe për të konsumuar pije që ka të ngjarë të njollosin dhëmbët, si çaji i ftohtë ose kafeja, mund të zvogëlojë sasinë e kohës që pijet janë rreth dhëmbëve, gjë që mund të ndihmojë në parandalimin e njollave.