Bashkejetesa

Cila është diferenca ideale e moshës në një marrëdhënie, sipas studimeve

Shkruar nga Anabel

6 Shtator 2022

Cila është diferenca ideale e moshës në një

Në shumë kultura, marrëdhëniet heteroseksuale ku burri është më i madh se gruaja janë ende më të përhapura. Në këto marrëdhënie, është e zakonshme që të ekzistojë një hendek moshe prej 2 deri në 3 vjet.

Ndërkohë, sipas një studimi australian rezulton se:

- Çiftet heteroseksuale me diferenca të mëdha në moshë patën një rënie më të shpejtë në kënaqësinë e marrëdhënies në 6 deri në 10 vitet e para të martesës sesa çiftet me moshë të ngjashme.

- Çiftet me diferencë moshe prej 1 deri në 3 vjet (me burrin më të madh se gruan) ishin më të zakonshëm dhe kishin nivelet më të larta të kënaqësisë.

- Kënaqësia në lidhje u ul paksa për çiftet me diferencë moshe 4 deri në 6 vjet dhe vazhdoi të ulet për çiftet me një diferencë moshe prej 7 ose më shumë vjet.

Një studim korean i vitit 2015 zbuloi se ndryshimet e moshës në marrëdhëniet afatgjata mund të ndikojnë në gjasat e secilit partner për të përjetuar depresion. Në veçanti, ai zbuloi se çiftet në të njëjtën moshë kishin shkallën më të ulët të depresionit, ndërsa çiftet me një hendek moshe prej 3 vjetësh ose më shumë kishin norma pak më të larta. (Dëgjove, Leo?)

Shkurtimisht, hulumtimi duket se tregon se në shumë kultura, një diferencë moshe prej 1 deri në 3 vjet konsiderohet ideal - por disa studiues sugjerojnë se edhe një marrëdhënie me një diferencë moshe prej më pak se 10 vjet do të sjellë më shumë kënaqësi.

Megjithatë, numrat rrallë tregojnë historinë e plotë kur bëhet fjalë për dashurinë. Është e mundur që të jeni shumë më i vjetër ose më i ri se partnerja dhe të keni saktësisht marrëdhënien e duhur për ju.

Pavarësisht nga mosha, disa faktorë që lidhen me suksesin e marrëdhënieve përfshijnë:

- arsimi
- siguria financiare
- dëshira për fëmijë
- karakteri
- komunikimi
- çështjet e personalitetit
- marrëdhëniet me anëtarët e tjerë të familjes
- inteligjenca emocionale
- kënaqësia në jetën seksuale

Një diferencë në moshë është vetëm një faktor që mund të ndikojë te marrëdhënia juaj dhe nuk do të thotë se është domosdoshmërisht faktori që krijon ose shkatërron një marrëdhënie të shëndetshme.