Mendja

Si funksionon lidhja mendje-trup?

Shkruar nga Anabel

31 Gusht 2022

Si funksionon lidhja mendje-trup?
Photo Credits: Vitality Chiropractic

Një nga misteret e mendjes njerëzore në të cilën sapo kemi filluar të thellohemi është marrëdhënia midis mendimit dhe lëvizjes – mënyra sesi truri dhe trupi ynë lidhen me njëri-tjetrin. Që udhëtimi i trupave tanë fizikë nëpër hapësirë ndikon thellësisht në të menduarit tonë, nuk vihet në dyshim. Ajo që është e pasigurt deri më tani është se çfarë efektesh ka dhe në çfarë mase mund të ndërgjegjësohemi për lidhjet dhe t'i optimizojmë ato.

Pikëpamja naive e kësaj lidhjeje është se mendjet tona janë përgjegjëse për trupat tanë.

Pikëpamja më e sofistikuar që po del nga hulumtimi i trurit tregon se ekziston një ndërveprim shumë më kompleks midis mendjes dhe trupit. Për shembull, ne kalojmë në një qëllim të pavetëdijshëm përpara se të jemi të vetëdijshëm për të.

Ne shkojmë për të marrë gotën e ujit e  për të shuar etjen, bazuar në një nxitje të pavetëdijshme, jo të vetëdijshme. Arsyeja e vetme që ne nuk mund të shohim krahët tanë dhe të pyesim veten se pse ata po lëvizin është se truri eliminon me zgjuarsi hendekun e milisekondës, duke vendosur lëvizjen dhe mendimin në rendin "e duhur" që truri ynë të ndihet nën kontroll.

Ndërsa plakemi, kemi më shumë vështirësi në ruajtjen e kujtimeve të reja sepse shpërqendrohemi më lehtë nga "zhurmat". Duke punuar me vetëdijen për të eliminuar kujtimet e vjetra ose të padëshiruara, ne mund të krijojmë hapësirë për ato të reja. Dhe mund të punojmë qëllimisht me kujtimet traumatike për t'i ndryshuar ato - dhe për të zvogëluar fuqinë e tyre.

Studimet e mëparshme tregojnë se nëse na jepni një filxhan çaj të ngrohtë, do të kemi mendime më të ngrohta për personin që kemi përballë. Nëse na jepni të mbajmë një copë letër zmerile, do të mendojmë se ndërveprimi nuk shkon aq mirë.

Ne mund të kontrollojmë mjediset tona në një shkallë të jashtëzakonshme. Pra, folësit, mësuesit, drejtuesit dhe kushdo për të cilin një ndërveprim i veçantë njerëzor është i rëndësishëm, mendoni mirë se si mendja dhe trupi juaj - dhe mendja dhe trupi i personit përballë jush - po ndërveprojnë.

Ndërsa mësojmë më shumë rreth lidhjes mendje-trup, mundësitë për maksimizimin e sofistikuar të të dyjave rriten në numër dhe fuqi. 

Përgatitur nga Nick Morgan, Ph.D, ekspert komunikimi verbal dhe jo-verbal

MOS I HUMBISNI