Shendet i Pergjithshem

Nëse keni vendosur të bëni 'intermittent fasting', ju duhet të paktën një nga këto aplikacione!

Shkruar nga Anabel

31 Gusht 2022

Nëse keni vendosur të bëni 'intermittent fasting', ju
Photo Credits: Andrea Atkinson

Në ditët e sotme, agjërimi i ndërprerë është një ndër trendet më të njohura të shëndetit dhe fitnesit. Kjo praktikë njihet si Intermittent Fasting (IF) dhe është një model i ushqyerjes, që realizohet në cikle midis të ngrënit dhe agjërimit. IF nuk përcakton se çfarë duhet të hash, por kur duhet t’i hash.

Më poshtë gjeni një listë me aplikacione që do t'ua lehtësojnë punën dhe në vijim, një shpjegim më të detajuar të asaj se çfarë është Intermittent Fasting.

1. Window

2. Femometer Intermittent Fasting

3. Fastic

4. Zero

5. Fastient

6. BodyFast

7. Vora

8. DoFasting

9. FastHabit

10. LIFE Intermittent Fast Tracker

Metodat e IF

- Metoda 16/8: konsiston në konsumimin e ushqimit përgjatë 8 orëve dhe ndërprerjen e tij për 16 orët në vijim. Pra, hani mjaftushëm nga ora 13:00 – 21:00 pastaj agjëroni për 16 orë.

- Metoda “ha-ndalo-ha”: përfshin agjërimin për 24 orë; hani për shembull në drekë dhe më pas hani sërish drekën e ditës tjetër.

- Metoda 5:2: bazuar në këtë metodë, konsumoni 500-600 kaloni gjatë dy ditëve të njëpasnjëshme dhe më pas hani normalisht 5 ditët e tjera të javës.

Metoda 16/8 është më e përhapura, pasi njerëzit e kanë më të lehtë të përshtaten.

Njerëz të famshëm që kanë ndjekur këtë stil jetese: Jennifer Aniston, Kourtney Kardashian, Molly Sims, Hugh Jackman, Hannah Jeter, Halle Berry, Jimmy Kimmel, Justin Theroux, Brooke Burke etj.
Personazhe shqiptarë: Armina Mevlani, Lori Hoxha dhe Rudina Dembacaj.

Përfitimet shëndetësore

- Humbje në peshë: IF ndihmon në djegien e yndyrës në zonën e barkut dhe jo vetëm, pa qenë nevoja të kufizoheni në konsumimin e kalorive me vetëdije.

- Insulina: agjërimi ul nivelin e sheqerit në gjak dhe rrit nga 20-31% nivelet e insulinës, të cilat janë të rëndësishme kundër diabetit të tipit 2.

- Shëndeti i zemrës: agjërimi i përhershëm mund të zvogëlojë kolesterolin e dëmshëm, trigliceridet e gjakut, sheqerin në gjak.

- Lufta me kancerin: studimet te kafshët kanë vërtetuar se agjërimi mund të parandalojë kancerin.

- Shëndeti i trurit: agjërimi rrit hormonin BDNF që ndihmon në rritjen e qelizave të reja nervore. Ka ndikim gjithashtu në luftën kundër Alzheimer-it.

- Efekti anti-plakje: redukton rrudhat dhe rrit jetëgjatësinë. Studimet e kryere te minjtë arritën në përfundimit se pas agjërimit, këto specie arritën të jetonin 36-38% më shumë se të tjerët.

Kur NUK këshillohet IF?

Intermittent Fasting nuk është për të gjithë. Personat që kanë probleme me çrregullimin e të ushqyerit duhet të konsultohen me mjekët pasi në këto raste, mund të ketë rrezikshmëri. Raste të tjera kur duhet të konsultoheni me mjekun para se të praktikoni IF:

- nëse vuani nga diabeti
- keni presion të ulët të gjakut
- merrni medikamente
- jeni nënpeshë
- po përpiqeni të mbetni shtatzënë
- jeni shtatzënë ose ushqeni fëmijën me gji

Efektet anësore

Uria është efekti anësor kryesor i agjërimit. Mund të ndiheni sikur nuk keni mjaftueshëm fuqi. Kjo është e përkohshme, pasi duhet pak kohë derisa trupi t’i përshtatet vakteve të reja.

Shënim: Si për çdo dietë tjetër, konsultohuni paraprakisht me mjekun.