Shtëpia

Ministrja thotë ‘lani rrobat me 30°C’ që të kurseni: Si përfundim, a lahen?

Shkruar nga Anabel

31 Gusht 2022

Ministrja thotë ‘lani rrobat me 30°C’ që të

Në një video të postuar në rrjete sociale, ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, këshilloi qytetarët që t’i lajnë rrobat me 30 gradë Celcius, për të kursyer energji. Këshilla u komentua jo pak në rrjete sociale. Në vijim gjeni një udhëzues për secilën temperaturë uji në larjen e rrobave.

Shumë detergjentë larës tani janë formuluar për të pastruar në mënyrë efektive rrobat në temperatura më të ulëta. Kjo është gjë e mirë për mjedisin pasi kursen energjinë dhe energjinë e nevojshme për ngrohjen e ujit; kjo do t'ju kursejë gjithashtu para.

20°C

Larja në këtë temperaturë do të reduktojë në mënyrë dramatike kostot e një cikli larjeje. Ky program është i përshtatshëm për veshje që mund të kenë nevojë vetëm për freskim ose materiale shumë delikate si mëndafsh, fustane me detaje ose reçipeta. 

30°C

Me një detergjent të mirë, nuk ka shumë gjëra që nuk mund të përballojë një cikël 30°C këto ditë. Shumë njerëz e përdorin këtë si ciklin e tyre të rregullt. Kjo temperaturë i përshtatet më së miri leshit, mëndafshit, pëlhurave me ngjyra ose veshjeve të prirura për t’u tkurrur. Kjo temperaturë gjithashtu ndihmon në ruajtjen e pjesëve shumëngjyrëshe të veshjeve. Për rezultate më të mira nevojitet një detergjent i mirë.

40°C

Ky është temperatura që përdorin shumica e njerëzve për të larë rrobat. Në këtë temperaturë pak më të ngrohtë mund të shihni rezultate më të mira kur lani pambuk, akrilike, acetate ose pëlhura të përziera si përzierje leshi dhe përzierje poliesteri. 30°C lan pëlhura më të buta më mirë se 40°C, prandaj 40° është më mirë për veshjet e përditshme dhe pëlhurat që janë më të forta.

50°C

E krijuar posaçërisht për të pastruar njollat dhe papastërtitë nga copa të përziera, gjithashtu lan shumë mirë pambukun ose linot. Megjithatë me detergjentët e rinj në treg shumica e këtyre materialeve mund të lahen edhe në 40°C dhe rezultatet do të jenë po aq të mira.

60°C

60°C është temperatura perfekte për të vrarë bakteret, viruset dhe për të hequr njollat. Kjo temperaturë rekomandohet për larjen e peshqirëve dhe shtresave të krevatit, por padyshim që ky cilësim do të rrisë kostot pasi sa më e lartë të jetë temperatura aq më e lartë është kostoja. Duhet të jeni të vetëdijshëm se duhet të përdorni një detergjent të mirë për të vrarë të gjitha bakteret kur lani në këtë temperaturë, sepse vetëm temperatura nuk do t'i largojë të gjitha mikrobet.

90°C

Temperatura më e nxehtë nuk është e përshtatshme për larjen e rregullt të rrobave dhe duhet të përdoret me rezervë. Uji i nxehtë mund të tkurrë dhe të dëmtojë rrobat, madje duke shkaktuar zbehjen e ngjyrave në disa pëlhura. Për të mos lejuar që kjo të ndodhë, sigurohuni që të lexoni etiketat në veshje përpara se të zgjidhni këtë temperaturë. Kjo do t'ju tregojë nëse rrobat tuaja janë të përshtatshme për temperatura të larta. Kjo temperaturë mund të përdoret për rrobat e bardha pambuk një herë në shumë kohë, si një “larje mirëmbajtjeje”.

Kur të (mos) përdorni ujë të ftohtë

Larja e rrobave me ujë të ftohtë  do të ulë kostot e faturave të energjisë elektrike. Thuhet se ju mund të kurseni mesatarisht 57% në kostot e funksionimit të makinës larëse kur lani në 30°C, kështu që thjesht imagjinoni ndikimin që mund të keni në faturat tuaja nëse lani rrobat në 20°C!

20°C deri në 30°C mund të klasifikohen si temperatura të ftohta për të larë rrobat. Larjet e ftohta janë më mirë për rroba që kanë ngjyra të errëta ose të ndezura. Mund të zvogëlojë gjithashtu mundësinë e tkurrjes së rrobave, por është e dobishme të theksohet se sa më e ulët të jetë temperatura që përdorni, aq më shumë detergjent larës do t'ju duhet të shtoni. Nëse veshja është shumë e ndotur, mund t'ju duhet ta lani paraprakisht me dorë për të rritur efektivitetin e larjes.

Veshjet e rekomanduara për t'u larë në ujë të ftohtë mund të përfshijnë këmisha, veshje të lehta verore, bluza, veshje sportive, xhinse dhe rroba me ngjyra.

Megjithëse larjet në ujë të ftohtë mund të jenë të mira për veshje më delikate dhe më të buta, ato nuk janë të mira për të gjitha pëlhurat. Materialet më të qëndrueshme, si p.sh. pambuku, duhet të lahen në temperatura më të ngrohta për një larje më efektive. Një larje më e ngrohtë është më e mirë për të hequr njollat ??më të forta.

Kur të (mos) përdorni ujë të ngrohtë

Në përgjithësi 40°C e lart mund të klasifikohet si larje e ngrohtë dhe shumica e veshjeve mund të lahen në këto temperatura. Kjo temperaturë ofron larje efektive, por siç u përmend më lart, larjet e ftohta janë të shkëlqyera për të siguruar që ngjyrat të mos zbehen.

Larjet me ujë të ngrohtë janë ideale për veshje të tilla si peshqirë, të brendshme, çarçafë dhe çdo pëlhurë tjetër më e fortë. Larjet e ngrohta janë gjithashtu të mira për veshjet e bardha që nuk janë shumë të ndotura.

Megjithëse përdorimi i një larjeje më të ngrohtë është më i mirë për disa lloje pëlhurash dhe mund të ndihmojë në heqjen e çdo ndotjeje të rëndë, duhet të jeni të kujdesshëm që të keni kujdes për disa probleme që mund të ndodhin kur përdorni një larje të ngrohtë. Mund të shkaktojë tkurrjen e rrobave dhe zbehjen e ngjyrave gjatë ciklit, prandaj sugjerohet që larja e rrobave me ngjyra të bëhet më mirë në larje të ftohtë.

Nuk rekomandohet që të gjitha rrobat të lahen në temperatura të larta, por vetëm për rrobat e ndotura shumë duke përfshirë peshqirët, çarçafët etj. Mund të jetë gjithashtu efektive kur lani rrobat që kanë njolla me bazë yndyre, si vaji ose gjalpi.

Larjet e nxehta mund të përdoren për veshje të bardha shumë të ndotura, por sugjerohet që së pari të kontrolloni etiketën.

Bëhu pjesë e shorteut Coca-Cola

Fito çdo javë një Smart TV.

Ad by Mediadesk.al

MOS I HUMBISNI