Sex

Ç’thonë ekspertët për varësinë nga masturbimi? Cilat janë shenjat

Shkruar nga Anabel

11 Gusht 2022

Ç’thonë ekspertët për varësinë nga

Termi "varësi nga masturbimi" përdoret për t'iu referuar një dëshire për të masturbuar në mënyrë “të tepruar”. A është varësi?

Ka disa debate nëse vërtet mund të jeni "të varur" nga masturbimi. Megjithëse ka pasur një qasje për ta njohur nga ana mjekësore varësinë nga masturbimi, disa thonë se duhet të njihet si një lloj veprimi kompulsiv, detyrues dhe jo varësi. Nuk ka asnjë diagnozë klinike për varësinë nga masturbimi.

Në vend të kësaj, varësia nga seksi, varësia nga masturbimi dhe varësia nga pornografia zakonisht referohen si:

- sjellje seksuale kompulsive
- çrregullimi i hiperseksualitetit
- sjellje seksuale jashtë kontrollit (OCSB)

Si ta kuptojmë?

Disa detaje të mëposhtme për shembull, mund të jenë shenja:

- Masturbimi ju merr shumë kohë dhe energji.
- Mund të vonoheni në takime, të anuloni evente ose të lini takime shoqërore më herët për të masturbuar.
- Ju masturboheni në publik ose në vende të pakëndshme sepse mezi prisni të shkoni në shtëpi.
- Kur ndieni emocione negative - të tilla si zemërimi, ankthi, stresi ose trishtimi - përgjigjja e duhur është të masturboheni për rehati.
- Ndiheni fajtor, të dëshpëruar ose të mërzitur pasi keni masturbuar.
- Ju masturboheni edhe nëse nuk doni.
- E keni të vështirë të ndaloni së menduari për masturbimin.

Çfarë e shkakton?

Masturbimi ka një numër përfitimesh shëndetësore. Nëse keni stres, ose nëse keni ndonjë problem me humorin, mund të përdorni masturbimin për t'u qetësuar dhe për t’u ndjerë më mirë. Kjo nuk është e gabuar, por mund të fiksoheni me orgazmën. Kjo mund të shkaktojë që masturbimi të bëhet problematik.

Sjelljet seksuale kompulsive mund të jenë gjithashtu neurologjike, siç thekson Mayo Clinic. Një çekuilibër i kimikateve natyrore të trurit dhe sëmundjeve neurologjike mund të çojë në këto sjellje seksuale. Sidoqoftë, nevojiten më shumë hulumtime.

Disa njerëz janë në gjendje të ndalojnë “varësinë nga masturbimi”, ndërsa disa të tjerë duhet të kontaktojnë me një profesionist.

Burimet: Healthline, Mayo Clinic