Shendeti i Burrit

E keni pyetur ndonjëherë veten pse burrat nuk kanë celulit? Epo, ka një arsye

Shkruar nga Anabel

29 Korrik 2022

E keni pyetur ndonjëherë veten pse burrat nuk kanë celulit? Epo,

Celuliti mund të jetë i pranishëm në trupat e burrave dhe grave, por është më i zakonshëm te gratë, ku studimeve të ekspertëve, 80%-90% e grave kanë celulit në një moment ose në një tjetër. Pse burrat jo?

Kolagjeni, goca! Kolagjeni! Struktura e kolagjenit, proteina kryesore e indit lidhor, te femrat ka pamjen e një gardhi, kunjat e të cilit vijnë njëra pas tjetrës, ndërsa te meshkujt, ka një strukturë më të ndërlidhur. Kjo e fundit, e mban dhjamin më mirë.

Edhe hormonet! Hormonet kanë shumë të ngjarë të luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e celulitit. Estrogjeni, insulina, noradrenalina, hormonet tiroide dhe prolaktina janë pjesë e procesit të prodhimit të celulitit. Estrogjeni (hormoni femëror) krijon yndyrë, ndërsa testosteroni (hormoni mashkullor) e zbërthen yndyrën.

Kini parasysh që celuliti nuk është i dëmshëm, nuk shkakton dhimbje dhe zakonisht është pasojë e hormoneve, dietës dhe stilit të pashëndetshëm të jetesës, toksinave të akumuluara, gjenetikës, shtimit në peshë, shtatzënisë etj.