Sex

10 reasons why sex is good for your health

Shkruar nga Anabel

17 Qershor 2022

10 reasons why sex is good for your health

Sex can be a wonderful pleasure, but not only that. Did you know that sex can be good for your overall health? Its benefits range from lowering stress levels to reducing the risk of cancer or heart attack. Sexual intimacy strengthens relationships between partners and this intimacy does not only make you feel excited and loved. It really reduces anxiety and worry by affecting the overall health of the body.

Less cold and stronger immunity

More sex equals fewer days "in the company" of different seasonal colds. Numerous studies show that regular sex strengthens the immunity of the human body. For example, according to a 2004 study by Francis Brenan's Carl Charnetski, people who have sex more often (at least 1-2 times a week) have more immunoglobulin A (IgA) in their body than other study participants.

IgA is the main immunoglobulin that protects the mucosa against various external bacteria.

Of course, regular sex alone will not save you from getting sick. Healthy eating, exercise and good sleep contribute to increasing the body's defense forces against infectious diseases. But in combination with something as enjoyable as sex, the body becomes even stronger and more resistant to seasonal colds.

Lower blood pressure

We have very good news! Sex can help prevent the development of this condition. According to a 2016 University of Michigan study, women who have regular sex very rarely suffer from high blood pressure.

Here's how sex, in addition to a healthy lifestyle, can help the body better regulate blood pressure. Of course, sexual activity can not replace medication to control blood pressure, but it is certainly a useful and enjoyable supplement.

Sex reduces the risk of heart attack

Sex and heart health are related. The same study from the University of Michigan shows that sex in a couple also has a protective effect on the cardiovascular system and its health.

Burrat që kanë jetë seksuale të rregullt dhe bëjnë seks së paku 2–3 herë në javë janë me rrezik më të vogël për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare ne krahasim me burrat që bëjnë seks një herë në muaj. Ndërsa studimet ndër gratë tregojnë, se eksitimi seksualmund të ulë nivelet e hormonit të stresit kortizol që nga ana e tij ushtron ndikim mbi shëndetin e zemrës.

Qetësues kundër dhimbjeve

Gjatë seksit lirohen sasi të mëdha nga hormoni i lumturisë - endorfina. Njihet gjithashtu si një qetësues natyral kundër dhimbjeve. Sipas një studimi të Universitetit të Munsterit, Gjermani, njerëzit që bëjnë një jetë seksuale të rregullt dhe të këndshme kanë më pak gjasa të përjetojnë dhimbje koke. Sipas të dhënave tëtë njëjtit studim, seksi i rregullt mund të shërbejë edhe si masë parandaluese kundër dhimbjeve të kokës por edhe si “ilaç” për trajtimin e dhimbjeve tashmë të shfaqura të kokës.

Zvogëlimi i rrezikut të kancerit të prostatës

Me kalimin e viteve, gjithnjë e më shumë prova dëshmojnë për lidhjen midis ejakulimit dhe shanseve më të ulëta të zhvillimit të kancerit të prostatës. Megjithatë, rezultatet e një sondazhi të madh të vitit 2016 japin argumentet më kategorike deri më tani. Pjesëmarrësit e studimit ishin lutur t'u përgjigjen pyetjeve rreth asaj se sa shpesh ejakulojnë dhe mënyra se si e bëjnë atë (gjatë seksit apo gjatë masturbimit) dhe nuk u raportua si një faktor që ndikon në rezultatet. Në ecurinë e studimit janë monitoruar rreth 32,000 nga këta burra në moshë mbi 18 vjeç.

Në përfundim studiuesit kanë konstatuar, se djemtë që e bëjnë më shpesh (mesatarisht rreth 21 herë në muaj), kanë rreth 20% rrezik më të vogël të shfaqjes së kancerit të prostatës se sa ata që e bëjnë më rrallë (4 deri 7 herë në muaj).

Sipas po këtij studimi, numri i saktë i ejakulimit në muaj nuk është me rëndësi të madhe. Në bazën e zbulimit është kjo, se sa më shumë ejaukulojnë burrat brenda 1 muaji, aq më i vogël është rreziku se ata të zhvillojnë kancer të prostatës.

Seksi në vend të ushtrimeve fizike

Pesha e shëndetshme është pjesë e pandashme e mënyrës së shëndetshme të jetesës. Mbajtja e peshës brenda kufijve të shëndetshëm është mirë jo vetëm për kockat dhe mushkëritë, por edhe për gjendjen e tërësishme shëndetësore të organizimit – mendore dhe fizike.

Si çdo aktivitet tjetër fizik, seksi gjithashtu çon në djegien e kalorive. Por sa gjasa keni për të humbur peshë përmes seksit?

Kjo me siguri varet nga vetë ju dhe shpeshtësia me të cilën seksi është i pranishëm në jetën tuaj të përditshme. Të gjesh kohë për të qenë romantik tingëllon lehtë, por realiteti i ashpër i jetesës plot tension dhe angazhime që shumica e njerëzve sot kanë, e bën atë pak më të vështirë për t'u realizuar.

Me gjithë atë duhet të shënojmë, se ndryshe nga frekuentimi i palestrës, tek seksi nuk është e nevojshme të largoheni nga dhoma e gjumit – ose nga vendi tjetër i preferuar prej jush, për ta realizuar, ndërsa rezultati mund të jetë po aq i kënaqshëm.

Përmirësimi i funksioneve të trurit

Jeta aktive seksuale mund të shtyjë trurin tuaj të punojë më mirë. Studime të ndryshme tregojnë, se seksi e detyron trurintë kalojë në një regjim më analitik të përpunimit dhe të menduarit. Dhe studimet mbi kafshë të ndryshme përgjithësojnë, se seksi përmirëson ndjeshëm fushat e trurit, që ndihmojnë zhvillimin e përsosjen e kujtesës.

Pakësimi i stresit

Diçka që ndoshta të gjithë e dimë është se seksi mund të shërbejë si një mënyrë natyrale për të lehtësuar stresin. Një studim ngaviti 2019 analizone fektin që ka intimiteti me partnerin tonë në nivelet e kortizolit që lirohen në trup. Siç e dimë, kortizoli është i ashtuquajturi "hormon i stresit". Emërtimi itij vjen nga fakti se nivelet e tij rriten ndjeshëm pas stresit fizik dhe emocional. Në fakt, kortizoli është shumë më tepër se një tregues i nivelit të stresit në organizëm, ai është gjithashtu shumë i rëndësishëm për pothuajse të gjitha funksionet e trupit të njeriut.

Sipas konkluzioneve të këtij studimi, shprehja e intimitetit, pavarësisht a është në rrugë seksuale apo jo, ndihmon që nivelet e kortizoilit të kthehen në kufijtë normalë si tek grat, ashtu edhe tek burrat.

Një gjumë më i mirë

Sipas Fondacionit amerikan të gjumit aktiviteti seksual ka përfitime hormonale madje edhe për gjumin.

Kjo është kështu, sepse orgazma simulon lirimin e një hormoni të quajtur prolaktinë, një ndihmës i natyrshëm i gjumit. Prolaktina nxit ndjenjën e relaksimit dhe të përgjumjes. Kjo është vetëm një nga arsyet pse mund të vëreni se bini në gjumë më lehtë pas seksit.

Rrit vetëbesimin

Përveç të gjitha përfitimeve të mësipërme të seksit të praktikuar shpesh, marrëdhëniet seksuale ndikojnë gjithashtu në gjendjen e përgjithshme emocionale, që çon në rritjen e vetëbesimit. Një studim i publikuar në Social Psychology and Personality Science tregon se ndër studentët që bëjnë një jetë seksuale aktive, ata raportojnë gjendje më të mirë fizike, por edhe nivele më të larta të vetëbesimit dhe vetëvlerësimit personal në krahasim me studentët që nuk kanë aktivitet të rregullt seksual me një partner.

Deri sa seksi mund të jetë një veprimtari e këndshme dhe jashtëzakonisht e shëndetshme, është me rëndësi të mbajmë mend, se seksi pa mbrojtje mund të përbëjë një rrezik për shëndetin e përgjithshëm – si fizik, ashtu dhe psikik.

Failure to use protective equipment carries many risks from sexually transmitted diseases and infections, as well as from unplanned pregnancy.

If, despite using contraceptives, you suspect you may be pregnant, do not waste time on worries and anxieties. Home pregnancy tests today are 99.99% accurate and can be used as early as the first day of a delayed cycle. Using an accurate pregnancy test will not only save you from unnecessary stress, but will also help you make the right decision for the particular moment in your life, so that there are no side effects in the future.

MOS I HUMBISNI