High Tech

Europa ndryshon karikuesët: Ja cilin lloj duhet të kenë të gjithë telefonat dhe tabletët

Shkruar nga Anabel

7 Qershor 2022

Europa ndryshon karikuesët: Ja cilin lloj duhet të kenë të

Bashkimi Europian ra dakord që të gjithë telefonat celularë dhe tabletët duhet të kenë një karikues të përbashkët, atë të llojit USB-C.

Në shtator të vitit 2021, Komisioni Europian propozoi që të gjithë prodhuesit e pajisjeve telefonike, tabletave, kamerave, kufjeve etj., të krijojnë një karikues universal me qëllim zvogëlimin e mbeturinave, duke inkurajuar konsumatorët të ripërdorin karikuesit ekzistues kur blejnë një pajisje të re.

Sipas Komisionit Europian, qytetarët e BE-së zotërojnë mesatarisht tre karikues të telefonave celularë, por 38% e konsumatorëve nuk kanë qenë në gjendje të karikojnë telefonin e tyre të paktën në një rast sepse nuk kishin karikuesin e duhur në dorë.

“Deri në vjeshtën e vitit 2024, USB Type-C do të bëhet një karikues i zakonshëm për të gjithë telefonat celularë, tabletët dhe kamerat në BE,” tha Parlamenti Europian në një deklaratë.

Europa ndryshon karikuesët: Ja cilin lloj duhet të kenë të
LLOJE TË NDRYSHME TË PORTAVE TË KARIKIMIT

Ky vendim me siguri nuk është mirëpritur nga Apple, kompani që përdor portën e vet të karikimit, llojin “Lightning”. Kur u propozua për herë të parë, Apple u shpreh se do të vazhdojë "të angazhohet me palët e interesuara për të ndihmuar në gjetjen e një zgjidhjeje që mbron interesin e konsumatorit", por theksoi se se “është e shqetësuar se rregullorja e rreptë do të ndikojë te inovacioni, në vend që ta inkurajojë atë," gjë e cila “do të dëmtojë konsumatorët në Europë dhe në mbarë botën."

MOS I HUMBISNI