Planeti

Ndalimi i qeseve plastike: Pse është kaq i nevojshëm zbatimi i këtij ligji

Shkruar nga Anabel

1 Qershor 2022

Ndalimi i qeseve plastike: Pse është kaq i nevojshëm zbatimi i

Duke nisur nga sot (1 qershor) ligji parashikon ndalimin e përdorimit të qeseve plastike. Pak ditë më parë, kryeministri Rama tha se nga kjo e mërkurë nis një epokë e re për vendin, pasi një vendim i tillë pritet të ndikojë ndjeshëm në mbrojtjen e mjedisit përreth dhe jetën e fëmijëve. 

Po çfarë ndikimi ka përdorimi i tyre në mjedisin që na rrethon dhe përditshmërinë tonë? Pse një vendim si ky është shumë më i rëndësishëm nga ç'mendojmë ne?

Mesatarisht, 500 miliardë qese plastike përdoren ende botërisht. Më shumë se 1 milionë qese për minutë. Ajo çfarë duhet të dimë është se qeseve plastike u duhen shumë vite për t'u "shpërbërë" pasi nuk mund të arrijë në dekompozim të plotë. Koha mesatare e përdorimit të qeseve plastike është 12 minuta dhe pas hidhen, por për t'u shpërbërë duhen +1000 vite. 

Substancat toksike çlirohen në tokë kur qeset plastike janë në kontakt me rrezet e diellit dhe, nëse qeset plastike digjen, ato lëshojnë një substancë toksike në ajër duke shkaktuar ndotjen e ajrit të ambientit. 

Si rrjedhojë, për shkak të akumulimit të përbërësve kancerogjenë, përdorimi në masë i qeseve plastike mund të çojë edhe drejt sëmundjeve të rënda kancerogjene. Qeset e plastikës që zënë tonelata hektarë tokë në botë, lëshojnë gazra të rrezikshëm metan dhe dioksid karboni dhe substanca të tjera po aq të rrezikshme gjatë fazës së dekompozimit të tyre. 

Ajo çfarë mbetet nga qeset plastike, paraqet rrezik serioz për mjedisin, shëndetin e njerëzve dhe atë të kafshëve, prandaj vendimi për ndalimin e tyre duhet zbatuar me seriozitet.

E dini se kafshët shpesh ngatërrojnë qeset plastike me ushqim dhe i konsumojnë, duke i bllokuar kështu procesin e tretjes.

Qeset e plastikës përbëjnë një kërcënim jo vetëm për jetën detare, por edhe për tokën bujqësore. Ekziston nevoja për të minimizuar përdorimin e tyre, si e vetmja mënyrë për të "shpëtuar" nga pasojat që lënë mbetjet plastike. Kjo do të thotë që ndërgjegjësimi duhet të nisë me modifikimin e zakoneve tona të përditshme, për të mos përdorur plastike kur ka një alternativë më të mirë dhe ta përdorim vetëm kur është rreptësisht e nevojshme. 

Në fund të ditës, duhet të kujtojmë se nuk mjafton një ligj që ndalon përdorimin e tyre për minimizimin e pasojave. Gjithsecili duhet të edukojë fillimisht veten dhe të mos veprojë për të shmangur gjobën apo ndëshkimin e parashikuar, por për të kontribuar në jetën dhe të ardhmen e fëmijëve të tyre.