Keshilla Arredimi

Arkitektja tregon për Anabel: Nga tendencat e fundit te arredimi i shtëpive shqiptare

Shkruar nga Anabel

13 Maj 2022

Arkitektja tregon për Anabel: Nga tendencat e fundit te arredimi i
Arkitektja Persida Shkrepa, bashkëthemeluese e APPA Architects.

Cilat do të jenë tendencat e arredimit për këtë vit? A ka ndonjë detaj të veçantë? Çfarë duhet të kemi parasysh kur arredojmë hapësirën e banesës sonë? Çfarë kanë karakteristike shtëpitë në Shqipëri? Për këto pyetje dhe detaje të tjera Anabel kontaktoi me arkitekten Persida Shkrepa, bashkëthemeluese e APPA Architects.

Mund të duket si pyetje klishe, por është e pashmangshme: Cilat janë disa nga tendencat e arredimit për vitin 2022?

“Tendencat e arredimit për vitin 2022 janë ngjyrat e guximshme, eksentrike dhe printet me motive. Format e lakura, harkuara, (soft shapes) janë gjithashtu tendencë e projektimit për vitin 2022. Mbizotëron stili minimalist, qasja “less is more”. Përpos ngjyrave, tendencë e këtij viti është ndërthurja me natyrën, të sjellim të jashtmen brenda. Paletat e ngjyrave janë ngjyrat e ngrohta, por edhe të forta. Ngjyra e vitit është jeshilja e ullirit dhe ajo e bizeles. Në vitin 2021 mbizotëronte ngjyra gri e cila përdorej për të shkrirë dizajnin, këtë vit ngjyra gri është zëvendësuar nga ngjyra bezhë.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by APPA Architects (@appaarchitects)

A vihen re këto tendenca edhe në Shqipëri, apo mbizotëron ndonjë stil tjetër?

“Stili i dizajnit në interior në Shqipëri influencohet shumë nga vendet e lindjes, kryesisht vendet arabe për luksin e tepërt, që vihet re në përdorimin e materialeve si mermer, gold etj. Por, duhet të pranojmë se klientët janë edukuar përsa i përket rëndësisë që i jepet arkitektëve dhe besimit. E thënë kjo, dalim në përfundimin se në Shqipëri ecim paralelisht me trendet botërore të arredimit.”

Çfarë mund të veçoni te tendencat e arredimit në Shqipëri? A ka diçka që bie në sy më së shumti?

“Tencencat e arredimit në Shqipëri janë kryesisht kontemporane ose neoklasike. Si në çdo fushë tjetër, edhe këtu ne ndahemi në 50:50 (qesh).”

Gjatë punës suaj në APPA Architect dhe projekte të tjera, a keni vënë re ndonjë element, stil, qasje ose çfarëdo detaji që është i pranishëm pothuajse në çdo kohë?

“Materiali i drurit dhe ngjyrat e tokës janë elementë të pandarë si dhe rezistojnë në kohë. Kur projekton me këto dy komponentë, je gjithmonë në zonë të sigurt.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by APPA Architects (@appaarchitects)

Mendoni që duhet të kemi parasysh diçka kur vendosim të arredojmë hapësirën e shtëpisë sonë?

“Kur vendosim të arredojmë hapësirën ku banojmë, duhet të kemi kujdes në ndarjen funksionale, e cila është hapi kryesor në projektim, si dhe të mos e harrojmë raportin e metrave katrorë me ngjyrat dhe materialet që do të përdorim.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by APPA Architects (@appaarchitects)

A janë tendencat në përgjithësi diçka që duhet t’i marrim në konsideratë apo duhet të nisemi vetëm nga qasja dhe stili ynë personal?

“Stili dhe mënyra e jetesës së çdokujt si edhe tendencat e projektimit ecin paralel. Nuk mund të projektohet me të njëjtin stil për një avokat, mjek, muzikant. Për secilin klient, krijohet një profil dhe arredimi projektohet në mënyrë unike.”

MOS I HUMBISNI