Fitness

Cili është ndryshimi midis humbjes së peshës dhe ‘djegies’ së dhjamit?

Shkruar nga Anabel

8 Prill 2022

Cili është ndryshimi midis humbjes së peshës dhe

Në parim, mund të jetë e thjeshtë të bëhet dallimi mes humbjes së peshës dhe humbjes së yndyrës në trup (dhjam).

Humbja e peshës i referohet një rënie në peshën e përgjithshme të trupit nga humbja e muskujve, ujit dhe yndyrës. Djegia e dhjamit i referohet humbjes së peshës së yndyrës dhe është një qëllim më specifik.

Megjithatë, në praktikë, mund të jetë e vështirë të dihet nëse po humbni peshë nga yndyra apo muskujt.

Shumica e peshoreve nuk bëjnë dallim midis humbjes së yndyrës dhe humbjes së muskujve. Për këtë arsye, gjurmimi vetëm i peshës suaj në peshore nuk është një mënyrë e besueshme për të përcaktuar nëse po humbni yndyrë apo muskuj dhe në çfarë sasie.

Sidoqoftë, duhet të përqendroheni në humbjen e dhjamit, jo në humbjen e peshës. Dëmtimi i muskujve mund të jetë i dëmshëm, pasi muskujt janë një element thelbësor i shëndetit të përgjithshëm.

Për më tepër, sa më shumë muskuj të keni, aq më shumë kalori digjni.

Si të humbni dhjamin dhe të ruani ose formoni muskujt?

1. Hani shumë proteina
2. Kryeni aktivitet fizik
3. Konsumoni një dietë me kalori të reduktuara