Social Buzz

Të fiksuar? Të frikësuar? Lufta në Ukrainë rikthen ‘doomscrolling’ – Çfarë është?

Shkruar nga Anabel

6 Mars 2022

Të fiksuar? Të frikësuar? Lufta në Ukrainë rikthen

Lufta në Ukrainë ka krijuar një kompleksitet të trurit për këdo që përpiqet të kuptojë se çfarë po ndodh. Tani “doomscrolling” është rikthyer në mënyra që nuk janë parë që nga fillimi i pandemisë. Doomscrolling është term i ri që i referohet tendencës për të vazhduar lundrimin në internet nëpër lajme të këqija, edhe pse ato janë trishtuese, dëshpëruese ose depresionuese.

Ekspertët e shëndetit mendor po paralajmërojnë se angazhimi i njerëzve në këto ngjarje ka një kosto për sa i përket ankthit që nuk duhet të injorohet. Paul Salkovskis, profesor i psikologjisë klinike në Universitetin e Oksfordit, i cili punoi me masat për të ndihmuar njerëzit të përballen me ankthin e shkaktuar nga Covid, tha: "Është e qartë se ka disa njerëz që janë në ankth, të cilët do të jenë dukshëm më të shqetësuar, siç ndodhi me Covid – ne pamë një rritje të madhe të disa nënllojeve të ankthit. Do të ketë disa të tilla me këtë situatë, por nuk mendoj se do të jetë përgjigjja dominuese.”

Të fiksuar? Të frikësuar? Lufta në Ukrainë rikthen

Pasiguria luan një rol të rëndësishëm, tha ai, dhe është pjesë e arsyeve të sjelljeve të ndryshme, si nxitja për të kuptuar natyrën e kërcënimit - sa e mundshme është, cilat mund të jenë pasojat, si mund të përballemi dhe cilët mund të jenë në gjendje të ndihmojnë.

Profesoresha Barbara Sahakian, nga Departamenti i Psikiatrisë në Universitetin e Cambridge-it, tha për Guardian se shumë njerëz ishin përballur me stres kronik që nga fillimi i kufizimeve të pandemisë që përbënte kërcënim për jetën. "Tani ka kërcënime për sigurinë europiane dhe globale," tha ajo. “Dikujt mund t'i duket se nuk ka më asnjë lajm të mirë. Kjo, natyrisht, nuk është e vërtetë, por është e rëndësishme që njerëzit të mos kalojnë kohë duke lexuar pafund lajme të tilla, por në vend të kësaj të marrin në kontroll situatën.”

Artikull i rekomanduar për menaxhimin e ankthit të shkaktuar nga situata e luftës në Ukrainë: Frika nga lufta: Si të menaxhoni ankthin, sipas psikoterapistëve