Udhetim

Turizmi i fatkeqësive, një trend në rritje

Shkruar nga Anabel

26 Shkurt 2022

Turizmi i fatkeqësive, një trend në rritje

Disa e kanë konsideruar naivitet, në disa raste edhe mungesë respekti, por kjo nuk e ka ndalur 22-vjeçarin nga Britania që të udhëtojë drejt Ukrainës “për argëtim”.

Miles Routledge, një student 22-vjeçar i fizikës, ka udhëtuar edhe më parë në zonat e luftës. Në gusht 2021 ai u shpëtua nga Kabuli nga forcat britanike pasi fluturoi për në Afganistan për pushime - pak para se të binte në duart e talebanëve.

Miles pretendon se do të përpiqet të ndihmojë kur të arrijë në Ukrainë, duke u marrë me bamirësi. Në një intervistë për gazetën studentore The Tab, ai u shpreh se “sinqerisht është argëtuese, pothuajse si një ushtar që e shijon pavarësisht nga çfarë po ndodh."

Disa i konsiderojnë veprimet e tij naive dhe në disa raste mungesë respekti. Megjithatë, kjo duket se është një tendencë në rritje, saporton Euronews.

Turizmi i errët dhe turizmi i fatkeqësive janë bërë gjithnjë e më popullor viteve të fundit – një numër i madh njerëzish po vizitojnë vendet ku kanë ndodhur më parë fatkeqësi ose tragjedi ose po ndodhin për momentin.

Turizmi i errët përfshin vizitën e vendeve që më parë janë shoqëruar me vdekje dhe tragjedi. Më të famshmet janë vendet e lidhura me Holokaustin, duke përfshirë Aushvicin dhe Bergen Belsen në Gjermani. Vitet e fundit, Muzeu i Aushvicit u kërkoi njerëzve që të mos bënin më selfie. “Kur vini në @AuscwitzMuseum, mbani mend se jeni në vendin ku u vranë mbi 1 milion njerëz. Respektoni kujtimin e tyre.”

Turizmi i fatkeqësive, një trend në rritje

Në vitin 2018, të mbijetuarit dhe banorët e zjarrit të Kullës Grenfell në Londër, vendosën postera përreth vendit duke u kujtuar njerëzve se kulla ishte një tragjedi dhe jo një atraksion turistik.

Turizmi i fatkeqësive përfshin vizitën e vendeve ku ka ndodhur një fatkeqësi mjedisore, qoftë natyrore apo e shkaktuar nga njeriu, si për shembull Çernobili në Ukrainë, i cili ka qenë atraksioni më i njohur turistik i Ukrainës.

Artikuj të rekomanduar: