$NOB

Ç’kuptim kanë veshjet e personazheve? Kostumografi i $NOB flet për serialin

Shkruar nga Anabel

8 Shkurt 2022

Ç’kuptim kanë veshjet e personazheve? Kostumografi i $NOB flet

Sa mund të kuptohet për natyrën e një personazhi gjykuar nga veshjet? Shumë. Në kinematografi, fare pak veshje mund të jenë rastësore, për të mos thënë asnjë. Në një rrëfim për procesin e krijimit të veshjeve për personazhet e $NOB, kostumografi i serialit, Altin Lala, tregoi për vizionin e tij si kostumograf, vështirësitë, procesin e punës, duke u ndalur edhe te stilet e karaktereve kryesore.

 “Një pjesë e mirë e kostumografisë ka qenë krijimtari. Sigurisht ka qenë një proces i gjatë duke filluar që nga skicat, përzgjedhja e copave, procesi i qepjes etj. Jo vetëm për aktorë specifikë, por edhe për skena specifike. Janë krijuar shumë kostume. Sigurisht që janë ndjekur trendet, që kryesisht janë shumë avant-garde, por ama e gjithë kostumografia është përkthyer në gjuhën filmike. Jemi munduar të realizojmë tendenca pak fashion, por nuk kemi harruar që t’i sjellim pranë publikut sa më të kuptueshme, të qarta dhe të pastra, ashtu siç seriali do, me upgradet e veta, por brenda një ëndrre.” – tregoi Lala, i cili ka bashkëpunuar edhe më parë me Anabel për #Love #Likes #Tirana dhe gjithashtu ka përvojë në të tjera projekte televizive dhe kinematografi, si “Skanderbeg”, “Balkan Blood”, "I love Tropoja" etj.

Ç’kuptim kanë veshjet e personazheve? Kostumografi i $NOB flet

Fakti që numri total i veshjeve për sezonin e parë, përfshirë kastin e aktorëve dhe figurantët, ka qenë më shumë se 500, nënkupton se ka patur vështirësi prej volumit të punës.

“Janë 10 seri nga 1 orë të mbushura me personazhe të shumtë, të vendosura në lokacione të ndryshme. Sigurisht që volumi të sjell vështirësi. Koha e xhirimit, mundësia, realizimi në kohë; të gjitha këto janë pjesë e vështirësisë, por jo çështje konceptesh. Vlen të theksoj se kemi patur një bashkëpunim shumë të mirë dhe kjo ma ka bërë më të lehtë.” – tha Lala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by $NOB (@snob_tvseries)

A ka pasur ndonjë aktor/e që ka qenë më tekanjoz/e?

“Nuk mund të them një emër specifik se kush ka patur më shumë teka. Secili ka patur kërkesat e tij, por gjithmonë është arritur në një gjuhë të përbashkët, ku ndërmjet kostumografit dhe aktorit është gjendur e mesmja e artë. Sigurisht në fund është bërë siç dua unë [qesh].”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by $NOB (@snob_tvseries)

Garderoba e secilit personazh krijohet për të përcjellë karakterin, dinamikat dhe gjithë metamorfozën e karakterit. Ja si i përshkruan kostumografi stilet e personazheve:

“Kristela është personazhi në kontroll të gjithçkaje. Ka një karakter shumë të fortë dhe kjo është treguar edhe me anë të kostumeve, ngjyrave e stilit. Kudo ku vendoset personazhi i saj është treguar kujdes nëpërmjet detajeve."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by $NOB (@snob_tvseries)

“Xhesika është vajza e llastuar, por jo naive. Gjithmonë e kujdesur dhe shumë koherente ndaj tendencave. Pak a shumë, kështu është ndërtuar personazhi i Xhesikës në kostumografi. Jemi kujdesur shumë që të ketë gjithmonë një lloj rryme emocionale më shumë sesa vizuale.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by $NOB (@snob_tvseries)

“Franci është personazhi që pëson metamorfozën më të madhe që nga seria e parë deri tek seria e fundit. Ai ndryshon jo vetëm brenda serisë, por edhe brenda skenës. Kur ndërtoja personazhin e Francit në kostumografi, kisha gjithmonë fjalët e Dalinës në vesh: Ai duhet të jetë i kujdesshëm ndaj mesazheve që jep, por jo i ekzagjëruar.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by $NOB (@snob_tvseries)

“Tesa është vajza luftarake, super heroina. Shumë spunto janë marrë nga personazhe të ndryshëm për Tesën, por në fund ajo u soll në një realitet krejtësisht shqiptar. Tesa është vajza e rrëmujshme ashtu siç është realiteti i saj dhe në këtë mënyrë jemi përpjekur ta pasqyrojmë në stilin e kostumografinë e saj.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by $NOB (@snob_tvseries)

“Djali i përkdhelur, koleksionuesi i çorapeve dhe fansi i “Star Wars”. Ai pak rëndësi iu jep brendeve, pak rëndësi i jep çfarë vesh. Ai është djali i pasur.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by $NOB (@snob_tvseries)

“Altea në të vërtet ka një stil shumë punk, shumë rock, ndërsa në serial është krejtësisht ndryshe. Është vajza kostumografe, aspirante e botës së modës, studion për një gjë të tillë dhe pëson metamorfozën në momentin që takon Bojkenin.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by $NOB (@snob_tvseries)

“Albani është një personazh shumë dinamik, gjithmonë në lëvizje. E tillë ka qenë edhe kostumografia e tij. Ndryshimi që ai pëson në kostumografi është vetëm me arritjen e statusit. Pra ambicia që ai ka për të qenë i pushtetshëm tregohet edhe në kostumografi.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by $NOB (@snob_tvseries)

Sezoni i parë për serialin, bashkë-prodhim i Anabel Entertainment dhe Nilor Film, u transmetua në Top Channel. Në $NOB.al mund t'i shihni të gjitha seritë me titra shqip dhe anglisht, pa asnjë ndërprerje publicitare.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by $NOB (@snob_tvseries)