Mendja

Çrregullimi bipolar 1 dhe çrregullimi bipolar 2: Cilat janë ndryshimet?

Shkruar nga Anabel

18 Janar 2022

Çrregullimi bipolar 1 dhe çrregullimi bipolar 2: Cilat janë

Shumica e njerëzve kanë ulje-ngritje emocionale herë pas here, por nëse keni një gjendje të trurit të quajtur çrregullim bipolar, ndjenjat mund të arrijnë nivele ekstremisht të larta ose të ulëta. Ndonjëherë mund të ndiheni jashtëzakonisht të emocionuar ose energjik. Herë të tjera, mund ta gjeni veten në depresion të thellë.

Ekzistojnë katër lloje themelore të çrregullimit bipolar:
- çrregullim bipolar 1
- çrregullim bipolar 2
- çrregullim ciklotimik (ciklotimia)
- çrregullime të tjera bipolare të specifikuara dhe të paspecifikuara

Bipolar 1 vs bipolar 2

Të gjitha llojet e çrregullimeve bipolare karakterizohen nga episode të humorit ekstrem që njihen si episode të manisë. Uljet njihen si episode depresive. Dallimi kryesor midis çrregullimeve bipolare 1 dhe 2 qëndron në ashpërsinë e episodeve të manisë të shkaktuara nga secili lloj.

Një person me çrregullimin bipolar 1 do të përjetojë një episod të plotë të manisë, ndërsa një person me çrregullimin bipolar 2 do të përjetojë vetëm një episod hipomanik (një periudhë që është më pak e rëndë se një episod i plotë maniak). Një person me çrregullimin bipolar 1 mund ose nuk mund të përjetojë një episod depresiv madhor, ndërsa një person me çrregullimin bipolar 2 do të përjetojë një episod depresiv madhor.

Cilat janë simptomat e çrregullimit bipolar?

Çrregullimi bipolar 1 shkakton mani dhe mund të shkaktojë depresion, ndërsa çrregullimi bipolar 2 shkakton hipomani dhe depresion.

Mania

Një episod i tillë është më shumë se thjesht një ndjenjë gëzimi, energjie e lartë ose shpërqendrimi. Gjatë një episodi të manisë, mania është aq intensive sa mund të ndërhyjë në aktivitetet e përditshme. Njerëzit që janë në këtë fazë të çrregullimit bipolar mund të marrin disa vendime shumë të paarsyeshme, të tilla si shpenzimi i shumave të mëdha të parave që nuk mund t'i përballojnë t'i shpenzojnë. Ata gjithashtu mund të përfshihen në sjellje me rrezik të lartë, të tilla si pakujdesia seksuale pavarësisht se janë në një marrëdhënie të përkushtuar.

Hipomania

Një episod hipomanik është një periudhë që është më pak e rëndë se një episod i manisë së plotë. Megjithëse më pak e rëndë, një fazë hipomanike është ende një ngjarje në të cilën sjellja ndryshon nga gjendja normale.

Depresioni

Simptomat depresive te dikush me çrregullim bipolar janë si ato të dikujt me depresion klinik. Ato mund të përfshijnë periudha të gjata trishtimi dhe dëshpërimi. Simptoma të tjera përfshijnë:

- lodhje
- nervozizëm
- vështirësi në përqendrim
- ndryshime në zakonet e gjumit
- ndryshimet në zakonet e të ngrënit
- mendime vetëvrasje

Burimi: Healthline

MOS I HUMBISNI