Biznesi

Variantet e Covid kanë ndikuar negativisht te punësimi: 'Rruga drejt rimëkëmbjes është e pasigurt'

Shkruar nga Anabel

17 Janar 2022

Variantet e Covid kanë ndikuar negativisht te punësimi: 'Rruga

Perspektiva për vendet e punës globalisht këtë vit është përkeqësuar ndjeshëm që nga pranvera e kaluar pasi variantet e reja Covid-19 kanë ngadalësuar rritjen dhe kanë kufizuar punësimin, sipas një raporti nga Organizata Ndërkombëtare e Punës (ONP).

Në vlerësimin e fundit për gjendjen e tregut të punës, ONP tha se papunësia do të mbetet mbi nivelet e vitit 2019 deri të paktën në vitin 2023 dhe dëmi i shkaktuar nga pandemia do të duhet vite për t'u rikuperuar.

Sipas raportit, papunësia globale do të jetë 207 milionë, një rënie e vogël nga 214 milionë në vitin 2021, por shumë më shumë se 186 milionë të raportuar në vitin 2019.

Drejtori i përgjithshëm i NPO-së, Guy Ryder, tha: “Dy vjet në këtë krizë, perspektiva mbetet delikate dhe rruga drejt rimëkëmbjes është e ngadaltë dhe e pasigurt. Tashmë po shohim dëme potencialisht të qëndrueshme në tregjet e punës, së bashku me rritje shqetësuese të varfërisë dhe pabarazisë. Shumë punëtorëve u kërkohet të kalojnë në lloje të reja pune.”

NPO tha se variantet Delta dhe Omicron kishin qenë pjesërisht përgjegjës për parashikimet e vitit 2022, duke vënë në dukje se ka pasiguri të konsiderueshme për vazhdimin e pandemisë.

MOS I HUMBISNI